Τουρκία: Αύξηση πάνω από το 16% στον πληθωρισμό τον Μάρτιο - Πίεση για σφιχτή νομισματική πολιτική

05 Απριλίου 2021 14:07

Πάνω από το 16%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, σκαρφάλωσε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η αύξηση του πληθωρισμού ασκεί πίεση στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου να διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,19% σε ετήσια βάση από 15,61% τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5% και να κινείται σε διψήφια επίπεδα στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας τετραετίας.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τον Απρίλιο;
Στην αιχμή των ετήσιων αυξήσεων ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εισαγωγών που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών μεταφορικών υπηρεσιών κατά σχεδόν 25%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,13% σε μηνιαία βάση και 31,2% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί στο 17% τον Μάρτιο και λίγο υψηλότερα τον Απρίλιο.

 Αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί και τον Απρίλιο, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί στο 18%. Ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης Νατσί Αγκμπάλ αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19% από 10,25%, αλλά απολύθηκε στις 20 Μαρτίου, μετά από μόνο τέσσερις μήνες στη θέση αυτή και δύο ημέρες μετά την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας τη βουτιά της λίρας κατά 12% κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά της.

Η πολιτική του Ερντογάν πλήττει την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απομακρύνει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από μία διετία, πλήττοντας την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια πτώση της λίρας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Ο Καβτσίογλου είχε επικρίνει στο παρελθόν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας, όπως και ο Ερντογάν, την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Ωστόσο, τις περασμένες εβδομάδες είχε δηλώσει σε επενδυτές και τραπεζίτες ότι τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν υψηλά λόγω του πληθωρισμού.

iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos