Κορωνοϊός -Γερμανία: Νόμο για υποχρεωτική εφαρμογή του «φρένου έκτακτης ανάγκης» από τα κρατίδια προωθεί η κυβέρνηση

09 Απριλίου 2021 13:41

Η προγραμματισμένη για την Δευτέρα διάσκεψη της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με αντικείμενο την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού για το προσεχές διάστημα, δεν θα πραγματοποιηθεί.


Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι θα επιδιωχθεί το «φρένο έκτακτης ανάγκης» να ψηφιστεί άμεσα από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η εφαρμογή του να καταστεί υποχρεωτική για τα κρατίδια.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, για την επόμενη εβδομάδα δεν σχεδιάζεται κάποια διαβούλευση με τους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ωστόσο, σε συνεργασία με τα κρατίδια και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, «σκοπεύει να προωθήσει σχέδιο νόμου, το οποίο θα προβλέπει ένα άμεσα δεσμευτικό και συνολικό φρένο έκτακτης ανάγκης για περιοχές με περισσότερα από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών»., πρόσθεσε. Όπου τα κρούσματα δεν υπερβαίνουν αυτό το όριο, τα ομόσπονδα κρατίδια διατηρούν την αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας.


Η απόφαση για αναβολή της διάσκεψης είχε διαρρεύσει ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες, με το περιοδικό Business Insider να κάνει λόγο για διαφωνίες μεταξύ καγκελαρίας και κρατιδίων και για πρόθεση της 'Αγγελα Μέρκελ να αλλάξει τη νομοθεσία περί προστασίας από λοιμώδη νοσήματα, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερες εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Χθες, Πέμπτη, το βράδυ, ο Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ωστόσο στο ZDF ότι κάτι τέτοιο απαιτεί την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (της άνω και της κάτω βουλής), ενώ μια επιλογή θα ήταν το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να ψηφίσει το ίδιο «συγκεκριμένους κανόνες για τα κρατίδια».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos