Ισραήλ: Η σύρραξη με τους Παλαιστινίους έδωσε παράταση πολιτικής ζωής στον Νετανιάχου

17 Μαϊος 2021 12:43

Δύο μέτωπα έχει ανοικτά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκείνο με τους Παλαιστίνιους και τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και εκείνο στο εσωτερικό με τους πολιτικούς του αντιπάλους,που έδειχναν έτοιμοι προ ημερών να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τον εκθρονίσουν.

Αλλά ο Νετανιάχου – ο πρωθυπουργός «τεφλόν», όπως τον αποκαλούν διεθνή ΜΜΕ, για την ικανότητά του να επιβιώνει από κρίσεις - , δείχνει τώρα να έχει εξουδετερώσει τουλάχιστον προς το παρόν – την πολιτική απειλή χάρις εν μέρει στην κλιμάκωση της βίας με τους Παλαιστίνιους, που κατέστησε δυσχερέστερη τη συσπείρωση των πολιτικών του αντιπάλων εναντίον του. Ο δεξιός βουλευτής με ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, Ναφτάλι Μπένετ, είπε προ ημερών σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στα μέλη της παράταξής του ότι «δεν τίθεται τώρα θέμα» για κάτι τέτοιο, εκφράζοντας αμφιβολία κατά πόσον μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρατεύσει την αναγκαία ισχύ για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Αραβο-ισραηλινών που επιτάθηκε μετά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

 Ο συνασπισμός κατά του Νετανιάχου με τον Μπένετ να αναλαμβάνει πρωθυπουργικά καθήκοντα, θα κάλυπτε σχεδόν όλο το φάσμα από την δεξιά μέχρι την αριστερά και θα περιλάμβανε κι ένα ισλαμικό κόμμα που εκπροσωπεί Αραβο-ισραηλινούς, μια συμμαχία που ένωσε τις δυνάμεις για την ανατροπή του επί 12 συναπτά έτη πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών για διαφθορά. Ο Μπένετ, όμως, επικεφαλής του κόμματος Yamina, που προωθεί τα συμφέροντα των Εβραίων εποίκων, ξανάρχισε, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ τις διαπραγματεύσεις με το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου.

Η υπαναχώρηση του Μπένετ
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Μπένετ ενέδωσε σε πιέσεις από το κόμμα του και τη δεξιά του βάση, μέλη της οποίας δεν θα ανέχονταν μια συνεργασία με την αριστερά και αραβικά κόμματα, την ώρα που συνεχίζονται οι αιματηρές συρράξεις με Παλαιστίνιους είτε εντός του Ισραήλ, είτε στη Γάζα με τουλάχιστον 200 νεκρούς σε μια εβδομάδα.

Ο Γιαίρ Λαπίντ, που ηγείται της αντιπολίτευσης και θα συγκυβερνούσε με τον Μπένετ με ένα ντιλ μοιρασιάς της εξουσίας, έσπευσε να επικρίνει προ ημερών τον μέχρι πρότινος εταίρο του σημειώνοντας ότι «η αλλαγή δεν γίνεται όταν βολεύει, αλλά όταν το μονοπάτι είναι σωστό. Δεν προτίθεμαι να τα παρατήσω. Θα κινήσω γη κι ουρανό για να σχηματίσω κυβέρνηση», τόνισε. Του απομένουν, πάντως, περίπου δύο εβδομάδες μέχρι να λήξει η ισχύς της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, που φαινόταν να είναι θέμα ημερών καθώς προχωρούσαν οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ διαφόρων κομμάτων , αλλά το σκηνικό άλλαξε άρδην με την έκρηξη της βίας, πρώτα στην Ιερουσαλήμ, στη συνέχεια στη Γάζα και σε αρκετές πόλεις με μεικτό πληθυσμό εντός του Ισραήλ. Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε τη στιγμή που ο Νετανιάχου φαινόταν να χάνει το παιχνίδι, οδηγώντας πολλούς αριστερούς σχολιαστές να τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε την κρίση για να προκαλέσει ρήγμα στην αντιπολίτευση.

efimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos