Τουρκία: Ο Ερντογάν βάζει τον Ιούνιο τα θεμέλια για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης -Με δημοτικότητα στο ναδίρ

31 Μαϊος 2021 13:55

Την έναρξη των εργασιών διάνοιξης της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης στα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να καταφέρει πλήγματα στην κλυδωνιζόμενη οικονομία της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο του Ερντογάν έγινε περίπου μια δεκαετία αφότου ο ίδιος παρουσίασε για πρώτη φορά το «τρελό» του πρότζεκτ, όπως ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει για μια εναλλακτική λύση στα στενά του Βοσπόρου, κι ενώ η δημοτικότητά του έχει καταποντστεί σε ιστορικό χαμηλό. Ένα πρότζεκτ, που σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την Τουρκία.

 Η μήκους 45 χλμ. Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Προποντίδα, αναμένεται να στοιχίσει περί τα 15 δισ. δολάρια και αποβλέπει στην αποφόρτιση της ναυτιλιακής κίνησης και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων στον Βόσπορο. Ο Ερντογάν, όπως σημειώνει το Bloomberg, ελπίζει με το πρότζεκτ αυτό και τις πόλεις που θα κατασκευαστούν κατά μήκος της διώρυγας να δημιουργηθεί ικανός πλούτος και χιλιάδες θέσεις εργασίας, ώστε να δώσουν δραστική ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας και να αντιστρέψουν την καταβαράθρωση του ιδίου στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, σε μια περίοδο που βράζει η οργή για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και της οικονομίας από την κυβέρνησή του αλλά και στον απόηχο των καταγγελιών του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ για πρόσωπα του περιβάλλοντος του Ερντογάν και συνεργάτες του, που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απορρίπτει.

Στα 18 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν, έχουν διοχετευθεί δεκάδες δισ. δολαρίων σε τεράστια πρότζεκτ υποδομών, όπως το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μια νέα γέφυρα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική ακτή της και μεγάλα νοσοκομεία. Με τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα πόλη με περίπου μισό εκατ. κατοίκους κατά μήκος τους καθώς και αρκετές γέφυρες που θα συνδέουν τις δύο πλευρές της. «Θα θέσουμε στα τέλη Ιουνίου τα θεμέλια της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Ερντογάν ένα 24ωρο μετά τα εγκαίνιου νέου τεράστιου τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης. «Θα χτίσουμε δύο πόλεις στις δύο πλευρές της Διώρυγας και μ’ αυτές θα ενισχυθεί η ομορφιά της Κωνσταντινούπολης κι η στρατηγική της σημασία», υποστήριξε.

 Η μάχη του Ερντογάν για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος
Η κυβέρνηση Ερντογάν πασχίζει να ανοίξει την οικονομία της Τουρκίας και να αναβιώσει την τουριστική της βιομηχανία με την επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα δεινά των επιχειρήσεων, που διαμαρτύρονται για ανεπαρκή στήριξη από το κράτος αλλά και των οικογενειών, που έχουν γονατίσει από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απορρίπτει ως αβάσιμες τις αιτιάσεις πολιτικών του αντιπάλων ότι η διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης θα επιβαρύνει τους φορολογούμενος, θα έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και θα υπονομεύσει την Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη αυτή, αλλά τα πολεμικά πλοία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα διώρυγα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης – και πιθανός μελλοντικός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές – Εκρέμ Ιμάμογλου αντιτίθεται σφόδρα στο πρότζεκτ της διώρυγας. Την περασμένη Παρασκευή εισαγγελείς ζήτησαν τη φυλάκιση του Ιμάμογλου, η νίκη του οποίου προ διετίας τερμάτισε την κυριαρχία του κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι εξύβρισε δημόσια μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας που είχαν ακυρώσει τις εκλογές του Μαρτίου του 2019 στην Πόλη και διέταξαν επανάληψή τους. «Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης είχαν εκλέξει τον Ιμάμογλου στις 31 Μαρτίου για να αποτρέψουν την καταστροφή του πρασίνου, τον ενταφιασμό της Πόλης στο τσιμέντο και να μπλοκάρουν τελικά την κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», σχολίασε το Σάββατο η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (“Iyi Parti”), που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ιμάμογλου.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos