Άρμιν Λάσετ: Ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών βαδίζει στα κεντρώα βήματα της Μέρκελ

03 Ιουλίου 2021 15:25

Στα βήματα της κεντρώας συναινετικής γραμμής της Άνγκελα Μέρκελ, μιας πολιτικής που ποντάρει στη γεφύρωση των χασμάτων κι όχι στη δημιουργία ρηγμάτων, ετοιμάζεται να βαδίσει ο Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με αναλυτές ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, που κατά δήλωσή του συνδυάζει τη «νηφαλιότητα» της Μέρκελ και το «πάθος» του Εμανουέλ Μακρόν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική που έχει χαράξει η απερχόμενη καγκελάριος. «Ο Λάσετ φαίνεται σε όλους μας προς το παρόν σαν μια ελαφριά εκδοχή της Μέρκελ», λέει στο Associated Press ο Βόλφγκανγκ Μέρκελ, πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών του Βερολίνου, που μόνον το επώνυμό του τον συνδέει με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν έχει διακριθεί ως κάποιος που θα κάνει διαφορετική πολιτική απο΄τη Μέρκελ. Είνια κάοπιος που μπορεί να χτίσει γέφυρες ως πολιτικός ηγέτες, που μεσολαβεί, που επιτυγχάνει συμβιβασμούς. Δεν είναι macho πολιτικός», προσθέτει.

Κι η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής ο Λάσετ δεν έχει πάρει θέσεις σε κρίσιμα θέματα, που να διαφέρουν πολύ από εκείνες της Μέρκελ. «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει αυτό μέχρι τις εκλογές. Είναι πολύ προσεχκτικος. Το σύνθημα τώρα είναι: μην κάνεις λάθη μέχρι το ντεμαράζ της προεκλογικής καμπάνιας», λέει ο αναλυτής. Κι ο 60χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας έδειξε να το επιβεβαιώνει με την απάντηση που έδωσε σε συνέντευξή του στο AP αναφορικά τις τάσεις λαϊκισμού και αυταρχισμού σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις: «Χρειαζόμαστε και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, άρα και την Ουγγαρία και την Πολωνία, αν θέλουμε να πάμε μπροστά την Ευρώπη. Την ίδια ώρα πρέπει να επιμείνουμε στο σεβασμό του Κράτους Δικαίου. Όλοι όσοι εντάχθηκαν στην ΕΕ πρέπει να αποδεχθούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αν κάποιος παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυτό θα οδηγεί σε κυρώσεις και συνέπειες, επί παραδείγματα όσον αφορά στην διανομή κονδυλίων».

Πατέρας τριών παιδιών που απέκτησε με τον παιδικό του έρωτα, τη Σουζάνε, ο Λάσετ εξακολουθεί να ζει με την οικογένειά του στο Άαχεν, μια πανεπιστημιούπολη στα δυτικά σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Και το γεγονός ότι μεγάλωσε στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου τον καθιστά, όπως λέει, πραγματικό Ευρωπαίο: «Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μια χωρά και εργάζονται σε άλλο, ή περνούν τα σύνορα για ψώνια. Η ιδέα του κλασικού έθνους-κράτους είναι πλέον ξεπερασμένη γιατί γνωρίζουμε ότι μόνον με διεθνή συνεργασία μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα», υπογραμμίζει.

Οι θέσεις του Λάσετ για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν και τις σχέσεις με την Κίνα
Ο Λάσετ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την επιστροφή των ΗΠΑ στις πολυμερείς συμφωνίες, όπως εκείνη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. «Τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που αφοσιώθηκαν σ’ αυτό το στόχο πολιτικά και οικονομικά, θα καταφέρουμε να δώσουμε μια μεγάλη ώθηση προς τα εμπρός», λέει.

Ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με τη σκληρή γραμμή του Μπάιντεν εναντι της Κίνας, προτιμώντας τη σταθερή, αλλά όχι τόσο συγκρουσιακή τακτική της Μέρκελ. «Η Κίνα είναι εταίρος, αλλά και συστημικός αντίπαλος. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιμένουμε στις αρχές μας, αλλά τα ταυτόχρονα να ενισχύουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με την Κίνα», επισημαίνει τονίζοντας ότι αυτό ισχύει και για άλλες χώρες που δεν είναι στενοί σύμμαχοι της Δύσης. «Πρέπει να κερδίσουμε με το μέρος μας χώρες που έχουν διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο από μας, είτε πρόκειται για τη Ρωσία, την Κίνα ή τον αραβικό κόσμο», σημειώνει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ευρύ προβάδισμα – 11 μονάδων σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της YouGov που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα – στους Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό τους κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυρίας έναντι των Πρασίνων, γεγονός που καθιστά τον Λάσετ φαβορί για να αναλάβει μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos