Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πιο επικίνδυνη παραλλαγή του ιού από την Δέλτα

09 Αυγούστου 2021 11:49

Η στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της πανδημίας θεωρείτο success story αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν με την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας και τη μείωση των νέων κρουσμάτων την άνοιξη, αλλά η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται στη χώρα κι ο Άντονι Φάουτσι προειδοποιεί πλέον για μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή αν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, που έκρουσε και προ ημερών των κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο αριθμό των αντιεμβολιαστών, που αρνούνται να πάρουν και μέτρα προφύλαξης για την πανδημία, επανήλθε με δηλώσεις του στο NBC επισημαίνοντας ότι «αν επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία του κορωνοϊού και δεν γίνει σοβαρή προσπάθεια να αναχαιτιστεί, τότε αργά ή γρήγορα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια νέα παραλλαγή του, που θα συνιστά ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Δέλτα».

 Αν καταφέρει ο ιός να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί ο κίνδυνος είναι να προκύψει μια παραλλαγή, έναντι της οποίας -σε αντίθεση με τη Δέλτα-, τα εμβόλια δεν θα παρέχουν προστασία, τόνισε ο Φάουτσι. Η πανδημία πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο τόνισε ο σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα πανδημίας «κι ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω του εμβολιασμού», ενώ επεσήμανε ότι θα βοηθήσει αν οι εμβολιασμοί καταστούν υποχρεωτικοί σε τοπικό επίπεδο.

«Τρομακτικό το τίμημα» της άρνησης εμβολιασμού
Πολλοί αντιεμβολιαστές αντιτείνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ μέχρι τώρα είχαν λάβει μόνον έκτακτη έγκριση, αλλά σύμφωνα με τον Φάουτσι, τα σημαντικότερα απ’ αυτά μπορεί να λάβουν σύντομα οριστική έγκριση. «Ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Αυγούστου», είπε ο επιδημιολόγος. Αλλά και ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) Φράνσις Κόλλινς προειδοποίησε ότι αν καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί - κάτι που αποτελεί αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης - μπορεί κάτι να γίνει, αφού όπως είπε στο ABC, οι ΗΠΑ πληρώνουν «το τρομακτικό τίμημα» του υψηλού ποσοστού ανεμβολίαστων.

 Με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε δραστικά σε περίπου 100.000, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση σε Πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μέχρι τώρα έχει κάνει το εμβόλιο το ήμισυ ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας και σχεδόν το 59% έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, αλλά η εκστρατεία προχωρά πλέον με βραδύτερους ρυθμούς προσκρούοντας στους δισταγμούς μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης με τον πρόεδρο Μπάιντεν και υψηλόβαθμους αξιωματούχους να επανέρχονται συχνά πυκνά με εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν. Και τα CDC επανήλθαν χθες επισημαίνοντας τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης μέσω ασυμπτωματικών παιδιών απευθύνοντας έκκληση όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών να φορούν μάσκες σε δημόσιους κλειστούς χώρους και ειδικά στα σχολεία, μετά την άρνηση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτης της Φλόριντα – και πιθανού προεδρικού υποψηφίου το 2024- Ρον ΝτεΣάντις να διατάξει υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εκπαιδευτήρια, μολονότι η Πολιτεία του έχει πληγεί ιδιαίτερα από το τελευταίο κύμα της πανδημίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos