Γερμανικές εκλογές: Οι πιθανές συμμαχίες των κομμάτων στη μετά Μέρκελ εποχή

21 Σεπτεμβρίου 2021 12:56

Ποια κόμματα θα ενώσουν τις δυνάμεις - Τα στοιχήματα πέντε μέρες πριν τις κάλπες

Μία ανάσα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τα κόμματα που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναλάβουν τα ηνία στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, στην μετά - Μέρκελ εποχή.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποχαιρετά την Άνγκελα Μέρκελ με ένα ειδικό αφιέρωμα στην πολιτική της σταδιοδρομία την ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της χώρας.

To πρωτοσέλιδο της Libe

«Mutti. C' est fini» (Μανούλα.Τελείωσε), γράφει το σημερινό εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας .

Η Μέρκελ, πάντως, αν και ετοιμάζει βαλίτσες για να πει στους συμπολίτες της το μεγάλο «αντίο» την Κυριακή, ημέρα των ομοσπονδιακών εκλογών, κάνει προεκλογικό αγώνα στο πλευρό του εκλεκτού της, πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.

Το κόμμα του, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), παραμένει δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί μειώνοντας στις τρεις μονάδες την διαφορά με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις , το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αποσπά ποσοστό από 25 έως 27% κατακτώντας σταθερά την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με την Χριστιανική Ένωση-CDU/CSU- να έρχεται δεύτερη με ποσοστό από 20 έως 25%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες -Σοσιαλδημοκράτες, έχουν ξεκινήσει το έντονο φλερτ με τα μικρότερα κόμματα όσο πλησιάσουν οι εκλογές.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς τείνει χείρα φιλίας στους Πράσινους- που αποσπούν ποσοστό από 15 έως 17%-, με το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) με ποσοστό από 9,5 έως 13% και ενδεχομένως με την Αριστερά (Die Linke) με ποσοστό 6%.

Από την πλευρά του, ο Άρμιν Λάσετ από το CDU προτιμά να συνεργαστεί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», αυτές οι κυβερνητικές συμμαχίες είναι προς το παρόν εφικτές στη Γερμανία:

- Ένας νέος μεγάλος συνασπισμός «GroKo» με Καγκελάριο τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

- Ένας συνασπισμός με τα κόμματα: Σοσιαλδημοκράτες -Χριστιανική Ενωση και Ελεύθεροι Δημοκράτες (SPD, CDU / CSU και FDP), με επικεφαλής επίσης τους Σοσιαλδημοκράτες.

- ένας «συνασπισμός Τζαμάικα» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας), με επικεφαλής τον Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ (Χριστιανική Ένωση, Πράσινοι, FDP)

- Μία κυβέρνηση με Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς (Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους (Die GRuene))

- Έναν «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» συνασπισμό με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς και τα κόμματα: Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινοι.

-... Και ίσως έναν «κοκκινο-πράσινο» συνασπισμό, δηλαδή Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos