Καζακστάν: Η ΕΕ ζητά αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα- ανησυχία για την κλιμάκωση της καταστολής

07 Ιανουαρίου 2022 13:05

Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καζακστάν, με αφορμή την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Η κατάσταση στην ασιατική χώρα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο δρόμο, παρά την ένταση της καταστολής, ενώ υπάρχουν δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες. Τώρα, σύμφωνα και με πληροφορίες του BBC, με εντολή του προέδρου Τοκάγεφ, πλέον οι αστυνομικές αρχές έχουν άδεια να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση. Με την παραπάνω εντολή, είναι πλέον φανερό ότι οι αναταραχές μαίνονται και μάλιστα περνούν και σε νέο στάδιο κλιμάκωσης με την επιχείρηση καταστολής να περιλαμβάνει και ρωσικές δυνάμεις.

Μπορέλ: θυμίζει άλλες εποχές η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν. Η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια θυμίζει καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», μετά την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Καζακστάν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO).

«Υπευθυνότητα και Αυτοσυγκράτηση»
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Καζακστάν, υπέυθυνη για τις ευρω-καζακικές σχέσεις προχώρησε στις 5 Ιανουαρίου στην παρακάτω δήλωση:

«Καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι θα παραμείνουν μη βίαιες και θα αποφευχθεί οποιαδήποτε υποκίνηση σε βία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσης τις αρχές να σεβαστούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας κατά την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της καθώς και να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις.»

«Σημαντικός εταίρος της ΕΕ το Καζακστάν»
«Το Καζακστάν είναι σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καζακστάν, βασιζόμαστε στο Καζακστάν ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου και της πρόσβασης σε πληροφορίες εντός κι εκτός διαδικτύου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση της κατάστασης μέσω του διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς με όλα τα μέρη και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos