Σαφές μήνυμα της Μετσόλα για Κυπριακό: Δεν θα είμαστε ποτέ ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

18 Ιανουαρίου 2022 15:02

Η Ρομπέρτα Μετσόλα παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη τύπου, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Μαλτέζα πολιτικός, τέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την εκλογή της και προχώρησε στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, απαντώντας στα ερώτηματα των δημοσιογράφων σχετικά με τις προτεραιότητές της και άλλα φλέγοντα ζητήματα.

Η Μετσόλα, αναφερόμενη στην κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, επεσήμανε ότι η Λευκορωσία και το καθεστώς Λουκασένκο, παραμένει μια σημαντική ανησυχία για το Ευρωκοινοβούλιο. Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σθεναρά απέναντι στον Λουκασένκο και αξιοποιεί όλα «τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να στέλνονται τα πιο ηχηρά μηνύματα στο δικτατορικό καθεστώς».

 Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την «βραδυκινησία» της Ευρώπης για το μεταστευτικό, η Μετσόλα ξεκαθάρισε ότι θα δεσμευτεί «από τη θέση που θα υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο» με το νέο Σύμφωνο που προτείνει η Κομισιόν για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ζήτησε υπομονή γιατί πρέπει να καταλήξουν και οι αρμόδιες επιτροπές και οι διαπραγματεύσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Μετσόλα: Με μια φωνή να απαντά η Ευρώπη στις προκλήσεις
Σε σχέση δε με την Κύπρο, στην οποία αναφέρθηκε και στην εισαγωγική της ομιλία στην ολομέλεια, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι όντως η τελευταία διχοτομημένη χώρα στην Ένωσή μας. Πριν την πανδημία είδαμε ανθρώπους να εργαλειοποιούνται στα εξωτερικά μας σύνορα και τότε με μια φωνή απάντησαν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και είμαι πεπεισμένη ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε προκλήσεις ».

«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμων, αλλά και επούλωσης πληγών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες να δώσουμε τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ, την Κύπρο, υπό την αιγίδα του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η Μετσόλα.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», τόνισε.

 Μετσόλα για άμβλωση: «Θέση μου είναι πλέον η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
Δεν έλειψαν οι ερωτήσεις σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση, όπου η Ρομπέτα Μετσόλα είχε καταψηφίσει στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, πυροδοτώντας αντιδράσεις που έφταναν μέχρι και στην αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς της για πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα διευκρίνισε ότι το θέμα της άμβλωσης είναι θέμα για το οποίο η χώρα της έχει πάρει συγκκεριμένη θέση κατά. Πλέον, ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου όμως «δεσμεύομαι από τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα υπερασπιστώ και θα προωθήσω τη συγκεκριμένη θέση για το δικαίωμα στην άμβλωση».

«Περήφανη για τη χώρα μου»
Η Μετσόλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, δήλωσε ότι «είναι τιμή για τη χώρα, μια μικρή χώρα» η εκλογή της στην προεδρία, αναφερόμενη στη χώρα καταγωγής της, τη Μάλτα. «Είναι παρακαταθήκη για όλη τη δύσκολη δουλειά που έχουμε κάνει από τότε που γίναμε μέλος της ΕΕ, Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Μαλτέζους συναδέλφους μου στο Ευρωκοινοβούλιο, και από την Αριστερά, γιατί πιστεύω ότι όλοι μας μιλάμε με μια φωνή γι' αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τη χώρα μας» είπε η πρόεδρος.

Ποια είναι η Ρομπέρτα Μετσόλα
Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι ευρωβουλευτής από το 2013 και το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του. Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020 και άσκησε χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του προέδρου Σασόλι στις 11 Ιανουαρίου. Είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και τη Νικόλ Φοντέν (1999-2002).

 Πρώτη ομιλία της προέδρου στην ολομέλεια
Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή της, η  Μετσόλα είπε: «Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω ως πρόεδρος είναι να σκεφτώ την κληρονομιά του Νταβίντ Σασόλι: ήταν ένας μαχητής που αγωνίστηκε για την Ευρώπη και για εμάς, για αυτό το Κοινοβούλιο. [...] Θα τιμήσω τον τπρόεδρο, υπερασπιζόμενη πάντα την Ευρώπη, τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Θέλω οι άνθρωποι να ανακτήσουν ένα αίσθημα πίστης και ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. [...] Αγαπητοί Ευρωπαίοι, τα επόμενα χρόνια, άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη θα στραφούν προς το Κοινοβούλιο αναμένοντας να ηγηθούμε και να δώσουμε κατευθύνσεις, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια των δημοκρατικών μας αξιών και των ευρωπαϊκών αρχών μας. Πρέπει να αντισταθούμε στο αντιευρωπαϊκό αφήγημα που ριζώνει τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα. Η παραπληροφόρηση και η αποπληροφόρηση, που εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τροφοδοτούν τον εύκολο κυνισμό και τις φθηνές λύσεις του εθνικισμού, του αυταρχισμού, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος Μετσόλα τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι ακριβώς το αντίθετο. Αφορά όλους εμάς που αγωνίζονται ο ένας για τον άλλο, φέρνοντας τους πολίτες μας πιο κοντά. Πρόκειται για όλους μας που υπερασπιζόμαστε αυτές τις ιδρυτικές αρχές των μητέρων και των πατέρων μας, που μας οδήγησαν από την τέφρα του πολέμου και του ολοκαυτώματος στην ειρήνη, την ελπίδα και την ευημερία.»

«Πριν από είκοσι δύο χρόνια, η Νικόλ Φοντέν εξελέγη στο αξίωμα αυτό, 20 χρόνια μετά τη Σιμόν Βέιλ. Δεν θα περάσουν άλλες δύο δεκαετίες έως ότου η επόμενη γυναίκα σταθεί εδώ», είπε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos