Tουρκία: Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ερντογάν παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει αεροπορική υπεροπλία στο Αιγαίο

01 Φεβρουαρίου 2022 13:42

Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας έχει προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στην Τουρκία με τον σύμβουλο για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν να παραδέχεται ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί λόγω της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα μας κι ότι η δουλειά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έγινε δυσκολότερη.

Πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και γνωστός για τις μεγαλοστομίες του, την εθνικιστική προπαγάνδα και την προσπάθεια εμφάνισης της χώρας του ως περιφερειακής υπερδύναμης, ο Μεσούτ Χακί Τζασίν παραδέχθηκε ότι μετά την απόκτηση των Rafale η Ελλάδα έχει πλέον την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τους μόνιμους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι κατά πολύ ανώτερες από τις ελληνικές.

O σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, Μεσούτ Χακί Τζασίν
Εκείνο που τρομάζει περισσότερο τον σύμβουλο του Ερντογάν είναι «η εξοπλιστική βοήθεια προς την Ελλάδα», όπως τόνισε τον περασμένο Δεκέμβριο μιλώντας στο Συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης. Το συνέδριο οργάνωσε το ASSAM, οργάνωση-βιτρίνα του ιδιωτικού αμυντικού εργολάβου SADAT – μιας παραστρατιωτικής δύναμης αφοσιωμένης κατά πολλούς στον Ερντογάν. «Κοιτάξτε, πέρα απ’ τα μαχητικά αεροσκάφη δόθηκαν τέσσερις σύγχρονες αμερικανικές φρεγάτες στην Ελλάδα. Η Γαλλία έδωσε άλλες τέσσερις, ενώ εκσυγχρονίζονται και τέσσερις [γερμανικής ναυπήγησης] ΜΕΚΟ. Μ’ αυτά τα πολεμικά πλοία η ελληνο-αμερικανική συνεργασία εγείρει προκλήσεις για εμάς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει δυσκολίες στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη με τις αμερικανικές βάσεις»«.

Ερντογάν για τα Rafale: Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ενισχυθεί βλέποντας την Ελλάδα να θωρακίζεται
Ο Τσασίν είπε ότι η πλάστιγγα της αεροπορικής υπεροχής έγειρε προς την Ελλάδα με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ επεσήμανε και την συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ και την εκπαίδευση που αυτό παρέχει σε μέλη της πολεμικής αεροπορίας στη βάση στην Καλαμάτα. «Δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να κάνει η Τουρκία έναντι μιας επίθεσης από τον ελληνικό στρατό, που ετοιμάζεται να επέμβει στη Θράκη και το Αιγαίο», υποστήριξε. Ο σύμβουλος του Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του και στα κοινά γυμνάσια Ελλάδας – ΗΠΑ στο Αιγαίο τον περασμένο Νοέμβριο λέγοντας ότι μετείχαν σε αυτά πολύ περισσότερο προσωπικό και πλοία απ’ ό,τι χρειαζόταν κι ότι αυτό δεν ήταν καλός οιωνός για την Τουρκία. Και χαρακτήρισε τη χώρα μας «αμερικανική φρουρά».

 Η συνεργασία Τουρκίας - Κατάρ για την εκπαίδευση πιλότων σε Rafale
Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την υπεροχή η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 νέα F-16 και την αναβάθμιση σχεδόν άλλων 80 που διαθέτει, αίτημα που εξετάζεται, όπως είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζοντας, πάντως, τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο σε αυτή τη διαδικασία και διευκρινίζοντας ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400 στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Παράλληλα πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας ετοιμάζονται να εκπαιδευτούν σε Rafale που διαθέτει το Κατάρ, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυνατότητες των μαχητικών που ενέταξε η χώρα μας στις δυνάμεις της. Αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία επιδίωξε τη συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ, σύμφωνα με έγγραφα κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα, που περιήλθαν σε γνώση του Nordic Monitor. Η συμφωνία, που είχαν υπογράψει οι γενικοί επιτελάρχες των δύο χωρών τον περασμένο Μάρτιο, επιτρέπει την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 πολεμικών αεροσκαφών και προσωπικού 250 ατόμων από το Κατάρ στην Τουρκία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos