Κοινή δήλωση της ηγεσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

08 Μαρτίου 2022 21:41

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ,Λουίτζι ντι Μαγιο, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνυ Κοξ, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της

Ευρώπης, Μαρία Πεστσίνοβιτς Μπούριτς καταδικάζουν σε κοινή δήλωση τους με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, μια αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση ενός κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους και επαναλαμβάνουν την ακλόνητη υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, μετά από ανταλλαγή απόψεων με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να αναστείλει τη Ρωσική Ομοσπονδία από το Συμβούλιο της Ευρώπης σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού και επιβεβαίωσε τις αρχές στις οποίες δεσμεύτηκε ομόφωνα, στο ιδιαίτερο σεβασμό για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η ηγεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την 1η και 4η Μαρτίου 2022. «Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται. Ως προς αυτό, καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να απέχει από στρατιωτικές επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, να διασφαλίζει την ασφάλεια των ιατρικών ιδρυμάτων, του προσωπικού και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, να διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση του άμαχου πληθυσμού σε ασφαλείς διαδρομές εκκένωσης, υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα και άλλες βασικές προμήθειες, καθώς και για τη διασφάλιση της ταχείας και απεριόριστης διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της μετακίνησης των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας» τονίζουν.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του προς τις ρωσικές αρχές να συμμορφωθούν με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου που εκπροσωπεί ο Οργανισμός στην επικράτειά του. Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγγυηθεί σε όλα τα άτομα που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Καλούμε για άλλη μια φορά τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την επιθετικότητά της, να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας και να δεσμευτεί πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη λήψη περαιτέρω μέτρων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos