Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία θα στείλουν οι «27»

10 Μαρτίου 2022 15:09

Οι «27» διαβαίνουν το Ανάκτορο των Βερσαλλιών για να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας - Οι ηγέτες θα συζητήσουν και τους «φακέλους» με τις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, που έχουν υποβάλει η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία

Στο ανάκτορο των Βερσαλλιών συγκεντρώνονται σήμερα το απόγευμα οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να συζητήσουν για ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, ικανό να εγγυηθεί την ικανότητα της ΕΕ να ασκήσει επιρροή στον κόσμο του αύριο. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του οικοδεσπότη της συνόδου, Εμανουέλ Μακρόν.

 Ωστόσο, στη «Διακήρυξη των Βερσαλλιών» αναμένεται να υπάρξει και ξεχωριστή παράγραφος, υπό τον τίτλο: «Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Οι εργασίες της διήμερης συνόδου θα επικεντρωθούν στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ .

Τα κράτη της ΕΕ αναμένεται να δεσμευτούν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα που δέχεται επίθεση, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουν να επενδύουν στην αμοιβαία συνδρομή μας βάσει του άρθρου 42 παράγραφος 7» .

Αυτό παραπέμπει στη συνθήκη της Λισαβόνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε χώρα-μέλος», τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ οφείλουν να παράσχουν «όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που διαθέτουν».

Οι «27» θα συζητήσουν ακόμη τους «φακέλους» με τις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, που έχουν υποβάλει η Ουκρανία, αλλά και η Γεωργία και η Μολδαβία.

Ορισμένα κράτη μέλη επιθυμούν να χορηγήσουν γρήγορα το καθεστώς υποψηφιότητας σε αυτές τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όμως το Παρίσι όπως και το Βερολίνο εκφράζουν δισταγμό.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στις 6.30 μ.μ., ώρα Ελλάδος με την ομιλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos