Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την κατάσταση στην Ουκρανία γιατί θέλουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

11 Απριλίου 2022 14:43

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η Ουάσιγκτον παλεύει εδώ και καιρό για την ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη και είναι έτοιμη να «μπει με φόρα».

Οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του «αιματοβαμμένου καθεστώτος» στη Ρωσία, προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για να προμηθεύουν εκεί, μεταξύ άλλων, σχιστολιθικό πετρέλαιο. Παράλληλα, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ξέχασαν γρήγορα τις ακλόνητες αξίες τους και έσπευσαν στη νέα βρώμικη ενέργεια, σημείωσε τη Δευτέρα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε δημοσίευση στο κανάλι του στο Telegram με τίτλο «Δεν είναι προσωπικό, είναι busines» και υπότιτλο «Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία».

Ο Μεντβέντεφ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αγωνίζεται εδώ και καιρό για την αγορά ενέργειας στην Ευρώπη και είναι έτοιμη να «μπει με φόρα», αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει παρεμποδιστεί σε μεγάλο βαθμό από την πράσινη ατζέντα των Ευρωπαίων και την ανάλογη ρητορική τους.

«Τώρα είναι η ώρα για την Αμερική να στραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και να συγκεντρώσει σωστά τα χρήματα με το πρόσχημα ότι θα πολεμήσει από κοινού το "αιματοβαμμένο καθεστώς" στη Ρωσία, προμηθεύοντας τον Παλαιό Κόσμο με το πιο βρώμικο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον κόσμο. Ποιοι ενδιαφέρονται τώρα για τους στόχους σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη βιώσιμη ανάπτυξης, που διακηρύχθηκαν από τον ΟΗΕ;», είπε ο Μεντβέντεφ.

Μεντβέντεφ: Οι Ευρωπαίοι ξεχνούν τις ακλόνητες αξίες δεκαετιών για την ενέργεια
Ταυτόχρονα, συνέχισε, η Ευρώπη, «έχει τρελαθεί εντελώς εξαιτίας της απόρριψης από τους ρωσικούς ενεργειακούς φορείς», θα πρέπει να ξεχάσει τα «πράσινα» ιδανικά της. «Είναι εκπληκτικό πώς, χωρίς να το σκεφτούν λεπτό, οι Ευρωπαίοι παραμερίζουν όλες τις ακλόνητες αξίες των τελευταίων δεκαετιών, όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές και σπεύδουν προς την ευτυχία τους, τη νέα, βρώμικη ενέργεια», είπε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Τώρα, εξήγησε, η Ευρώπη περιμένει αυτό για το οποίο ήταν τόσο μετρημένη τα προηγούμενα χρόνια. «Τώρα δεν είναι κατάλληλος ο καιρός ώστε οι σύμμαχοι της πλουσιότερης δύναμης να θυμηθούν ότι η διαδικασία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε με ειρωνεία ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έχει σημασία που τέτοια έργα δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμβάσεις, αφού η ανάπτυξη αποθεμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου, για παράδειγμα, στην Ευρώπη ήταν κάποτε απαγορευμένη. Άλλωστε, εκτός από τη ρύπανση του υπόγειου πόσιμου νερού και τον κίνδυνο σεισμών, οι διαρροές μεθανίου σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταφοράς υδρογονανθράκων γίνονται η κύρια πηγή περιβαλλοντικής βλάβης σε αυτές τις βιομηχανίες, κατέληξε ο Μεντβέντφ.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos