ΝΑΤΟ: Ένα βήμα από την ένταξη και η Σουηδία

15 Μαϊος 2022 23:38

ΝΑΤΟ: Η Σουηδία παρά τς απειλές της Ρωσίας και τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας βαδίζει στα χνάρια της Φινλανδίας.


Λίγες ώρες αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κάνει αίτημα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία έκανε επίσης ένα βήμα πιο κοντά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.

ΝΑΤΟ: Παιχνίδια τακτικής Τσαβούσογλου – Καλοπιάνει τη Φινλανδία, επιτίθεται στη Σουηδία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζοντας τα παιχνίδια τακτικής φάνηκε διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατολαντικής συμμαχίας.

Ο τούρκος υπουργός υιοθέτησε αντίθετα έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

ΝΑΤΟ: Ανταλλάγματα ζητά ο Τσαβούσογλου για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας
«Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να διακόψουν την υποστήριξη των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων, να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών προς την Άγκυρα», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις των δύο κρατών πρέπει να ανακουφίσουν τις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «οι συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας είχαν θετικό πρόσημο» και ότι «η Τουρκία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της πολιτικής των ανοικτών θυρών για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική»
Διευκρίνισε μάλιστα, ότι δεν αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά στην ένταξη κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας προκλητικές τις δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού για τις εν λόγω οργανώσεις.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos