Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η ατζέντα αυτή την εβδομάδα -Προετοιμάζοντας την ολομέλεια

30 Μαϊος 2022 15:08

Μπορεί να μην είναι εβδομάδα ολομέλειας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά οι επόμενες μέρες περιλαμβάνουν πλούσια δραστηριότητα για τον πιο αντιπροσωπευτικό θεσμό της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- «παρών» η Μετσόλα
Καταρχάς, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα θα απευθυνθεί στους ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώνονται σήμερα για τη σύνοδο κορυφής, που θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, την άμυνα και την επισιτιστική ασφάλεια. Θα ακολουθήσει και συνέντευξη τύπου.

Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
Οι ευρωβουλευτές στις επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμών θα αξιολογήσουν την κατάσταση όσον αφορά τη χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει κεφάλαια για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Πράσινη Συμφωνία
Οι επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων θα πραγματοποιήσουν δημόσια ακρόαση με εμπειρογνώμονες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να ταξινομήσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το συγκεκριμένο αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής (η λεγόμενη ταξινομία). Οι δύο επιτροπές αναμένεται να ψηφίσουν εάν θα ασκήσουν βέτο στην πρόταση στις 14 Ιουνίου.

Στήριξη στην Ουκρανία
Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή Γεωργίας θα συζητήσουν με την Κομισιόν σήμερα, Δευτέρα σχέδια για άνοιγμα των Διαδρομών Αλληλεγγύης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας για να βοηθήσουν τη χώρα να εξάγει σιτηρά, αλλά και να εισάγει τα αγαθά που χρειάζεται, από ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι ζωοτροφές και λιπάσματα.\

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα κάνει απολογισμό της υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, και ιδιαίτερα της εφαρμογής της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας, που ενεργοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου για να προσφέρει σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής και ταχεία ενσωμάτωση στις χώρες της ΕΕ (Δευτέρα ).

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα συζητήσει με την Frontex τον τρόπο διαχείρισης της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ μετά την παραίτηση του πρώην εκτελεστικού διευθυντή Fabrice Leggeri και τη διαδικασία διορισμού του νέου προϊσταμένου της.

Προετοιμασία για την ολομέλεια
Οι πολιτικές ομάδες θα προετοιμαστούν για τη σύνοδο ολομέλειας στις 6-10 Ιουνίου στο Στρασβούργο, όπου οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν οκτώ βασικούς νομοθετικούς φακέλους που αποτελούν μέρος του πακέτου Fit for 55 -με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050- , να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, να επανεξετάσει την τελευταία έκθεση για την Τουρκία και να πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση για την ώρα των ερωτήσεων με την Κομισιόν.

Η oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να δώσει το τελικό «οκ» στο νέο μέσο διεθνών προμηθειών. Θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων για το φετινό βραβείο κοινού κινηματογράφου LUX και μια τελετή για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos