Βολές Ερντογάν κατά του Τούρκου πρέσβη που δήλωσε πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά»

14 Ιουνίου 2022 12:54

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «αγενή» τον πρέσβη επί τιμή Γιαλίμ Εράλντ, που αμφισβήτησε ευθέως την τουρκική ρητορική κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους

Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε ο πρέσβης επί τιμή Γιαλίμ Εράλντ, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε δημόσια πως «Η Ελλάδα έχει δίκιο» στο θέμα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, προκαλώντας αντιδράσεις των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

«Ο αγώνας με τον εχθρό έξω δεν είναι εύκολος. Αλλά δυστυχώς και στο εσωτερικό, βλέπετε πως εμφανίστηκε ένας πρώην πρέσβης που είναι και μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» δήλωσε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Εράλντ «αγενή» επειδή δεν υιοθετεί τους ανυπόστατους νέο-οθωμανικούς ισχυρισμούς του. «Είναι αγενής… σηκώνεται και λέει σχετικά με τα νησιά πως αυτά αποτελούν δικαίωμα της Ελλάδας. Μα μπορείτε να το διανοηθείτε; Αυτός υπηρέτησε ως πρέσβης σε αυτή την χώρα. Μα μπορεί να υπάρξει από αυτούς πατριωτισμός; Μα αν αυτοί οι άνθρωποι αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις που πάει αυτή η χώρα;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη της νεολαίας του κόμματός του, στην πόλη Βαν.

Ο Ερλαντ διετέλεσε στο παρελθόν σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ, ενώ υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Εράλντ δήλωσε πως: «είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα να βρεθεί το στόχαστρο του Ερντογάν και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που τον κατηγόρησαν ακόμη και για … «ενδοτισμό». Είχε δηλώσει συγκεκριμένα ο Εράλντ.

«Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία ότι τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Τα νησιά που βρίσκονται πέρα από τα τρία μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα -στην διπλωματία- καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος» τόνισε ο Εράλντ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, επισημαίνοντας : «Λέμε : “Δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Λωζάννη, δεν μέτρησαν εκείνο το νησί». Αν θυμάμαι καλά στη Μεσόγειο υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες. Αποκλείεται μια συνθήκη να μετρήσει όλα αυτά τα νησιά. Δεν το έχουμε δει πουθενά, Η Λωζάνη, τα νησιά πέρα από τα τρία μίλια, τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει».

{https://twitter.com/VasilisEniac/status/1535032864718442515?s=20&t=hUGHKjpn7C9Elhwi-shtXA}

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos