Φον ντερ Λάιεν: Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Τουρκία αν παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο

04 Αυγούστου 2022 13:26

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί για τη Κύπρο, την ιδέα της δημιουργίας μιας δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας η οποία θα μπορούσε «να συνεισφέρει στις ενεργειακές ανάγκες και των δύο κοινοτήτων», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κομισιόν, πρόσθεσε, έχει «ετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη μιας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας» σύμφωνα με την κα Λάιεν.

Η Φον ντερ Λάιεν σχολίασε επίσης, το ενδεχόμενο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό του ηλεκτρισμού που θα παραχθεί μέσω της πλωτής μονάδας που κατασκευάζεται στο νησί, συμφωνία που «θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της ενέργειας στην Κύπρο».

Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις επικεντρωμένες στο ζήτημα της ενέργειας, η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ακόμα πως η Κομισιόν αναμένει από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες κατά της ΕΕ ή των κρατών μελών της, και υπογράμμισε πως «νέες μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» θα έχουν «πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις» για τη χώρα.

Στη συνέντευξή της η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα στο πώς η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ ενόψει του χειμώνα μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, και εξήγησε πως η ΕΕ εστιάζει στην διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου ώστε να αποτρέψει εξαρτήσεις στο μέλλον.

Υπογράμμισε ακόμα πως πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αντιλαμβάνονται την ανάγκη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Ενέργεια και οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Κύπρο

Ερωτηθείσα κατά πόσο ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που να περιλαμβάνει συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες πριν την επανένωση θα μπορούσε να εξισορροπήσει το δικαίωμα της Κυπριακής κυβέρνησης να λαμβάνει αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας και την επιθυμία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε θέματα ενέργειας, η κ. Φον ντερ Λάιεν εστίασε σε ζητήματα παραγωγής ενέργειας.

«Μια συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για παράδειγμα σε σχέση με τον διαμοιρασμό του ηλεκτρισμού που θα παράγεται μέσω FSRU (σ.σ. πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης), θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της ενέργειας στην Κύπρο και για το πώς μπορεί καλύτερα να διασυνδεθεί η Κύπρος με το Ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού» είπε.

«Αν εφαρμοστεί σωστά, πιστεύουμε πως αυτό το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου» πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες πως η Κομισιόν εργάζεται με τις δύο πλευρές για τη δημιουργία μονάδας ηλιακής ενέργειας στην νεκρή ζώνη, και κατά πόσο η ΕΕ θα έπρεπε να ήταν πιο ενεργή στην προώθηση της συνεργασίας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κ. Φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για ένα τέτοιο έργο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos