Μελόνι: Η οπαδός του Μουσολίνι με τα δύο πρόσωπα

26 Σεπτεμβρίου 2022 13:55

 Οι δημοσκόποι παρακολουθούν τους τελευταίους μήνες την εκτόξευση των ποσοστών της Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Τύπος με δεκάδες αφιερώματα επιχειρεί την αποκρυπτογράφηση της «επόμενης ημέρας» για την Ιταλία υπό την ηγεσία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού. Οι Ιταλοί σαγηνεύονται, με κάποιους ενδοιασμούς, από την ευθύτητα και την αντι-συστημικότητά της. Και οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής προσπαθώντας να καταλάβουν ποια είναι πραγματικά η ηγέτιδα του μετα-φασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Η 45χρονη Μελόνι, όπως όλα δείχνουν η επόμενη πρωθυπουργός της τρίτης οικονομικής δύναμης στην ευρωζώνη, παραμένει ένα «μυστήριο» για τους πολιτικούς αναλυτές και τους διεθνείς παρατηρητές.

Οπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Μελόνι απευθύνθηκε σε δύο διαφορετικά ακροατήρια. Από τη μια πλευρά, στους διεθνείς συμμάχους, τους οποίους προσπάθησε να καθησυχάσει υποστηρίζοντας την υπεράσπιση της Ουκρανίας και την προσέγγισή της υπέρ του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, στο εσωτερικό κοινό και το παραδοσιακό της εκλογικό σώμα, όπου επέμενε σε αντι-μεταναστευτικές και αντι-ΛΟΑΤΚΙ πολιτικές. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σημειώνουν ότι ανελίχθηκε χάρη στην ικανότητά της να παρουσιάζει διαφορετικό πρόσωπο εντός και εκτός συνόρων.

 Η Μελόνι ξεκίνησε την πολιτική καριέρα της όταν ήταν 15 ετών στην εργατική γειτονιά της Ρώμης, Γκαρμπατέλα, μετέχοντας στις τάξεις της νεολαίας του νεοφασιστικού κόμματος «Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα» (Μέτωπο Νεολαίας), που ακολουθούσε τη γραμμή του Μουσολίνι. Συνέβαλε στην ίδρυση των «Αδελφών της Ιταλίας» το 2012 -το 2014 έγινε πρόεδρος-, τέσσερα χρόνια αφότου έγινε η νεότερη υπουργός (υπουργός Νεολαίας) σε μία από τις κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 Το παρελθόν της

Υπάρχει η αίσθηση όμως ότι η Μελόνι ξεπήδησε από το πουθενά. Βρισκόταν στο περιθώριο εδώ και χρόνια, το 2018 το κόμμα της συγκέντρωσε 4,3%. Αφιέρωμα του «Politico» σημειώνει ότι οι ειδικοί θα πρέπει να «σκαλίσουν» περισσότερο το παρελθόν της, καθώς αρκετά χαρακτηριστικά του πολιτικού προφίλ της Μελόνι προέρχονται από εκείνες τις πρώτες ημέρες στο «Μέτωπο Νεολαίας», ενώ πολλά μέλη της αρχικής ομάδας είναι πλέον ανώτερα στελέχη των «Αδελφών» και αναμένεται να αναλάβουν υπουργικές θέσεις. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της διαδραμάτισε και η Αριστερή γειτονιά που μεγάλωσε στη Ρώμη, αφού όπως σημειώνει η ρεπόρτερ Χάνα Ρόμπερτς, «το να ανήκεις στη Δεξιά ήταν επαναστατική πράξη».

Η Ρόμπερτς στο βιβλίο της «Είμαι η Τζόρτζια. Οι ρίζες μου, οι ιδέες μου» έγραψε για τις συγκρούσεις των νεοφασιστών νέων με τους ακροαριστερούς συμφοιτητές τους, για την εμπειρία των ξυλοδαρμών και των νοσοκομείων.

Ενεργειακή κρίση: Επιστολή προς την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα,Ιταλία,Βέλγιο,Πολωνία
Το Politico σημειώνει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μελόνι «εντοπίζουν μία ευθεία γραμμή από τον Μουσολίνι μέχρι τους σημερινούς “Αδελφούς της Ιταλίας” και η ίδια δίνει μεγάλη σημασία στη συνέπεια και στο να παραμένει πιστή στις πολιτικές της ρίζες».

Η ίδια στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει τον Μουσολίνι «καλό πολιτικό» και οι διασυνδέσεις της με το ισπανικό δεξιό κόμμα «Vox» είναι γνωστές. Η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται κεντροδεξιά συντηρητική, αλλά αρνείται να αποκηρύξει τις ρίζες του κόμματός της και τον φασιστικό πυρσό στο έμβλημά του. Τάσσεται υπέρ των ναυτικών αποκλεισμών για να αποτραπεί η έλευση μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία και κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, είναι υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ωστόσο πρόσφατα κατέκρινε την ευρωπαϊκή απόφαση να ορίζει την Ουγγαρία ως «συστημική απειλή» για τις ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε.

 Από το βιβλίο της μπορεί να αλιεύσει κανείς και άλλα στοιχεία από τα δύσκολα παιδικά χρόνια της χωρίς πατέρα, το μπούλινγκ που δεχόταν μικρή για το βάρος της, αλλά και για τα προβλήματα γονιμότητας που αντιμετώπισε, ώσπου να γίνει μητέρα, το 2016. Πατέρας της κόρης της και σύντροφός της είναι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής στα κανάλια του Μπερλουσκόνι, Αντρέα Τζιαμπρούνο, γεννημένος στο Μιλάνο το 1981, με τον οποίο δεν έχουν παντρευτεί.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Απήχηση αλλά και ανησυχία για τη συντηρητική ατζέντα

Ο τίτλος της «πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας» που αναμένεται να εξασφαλίσει η Μελόνι συσπείρωσε πολλές γυναίκες, ωστόσο δεν είναι λίγες εκείνες που, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» φοβούνται ότι η συντηρητική πολιτική ατζέντα της -αποθαρρύνει τις αμβλώσεις, τάσσεται κατά των ποσοστώσεων- θα είναι πισωγύρισμα για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Είμαι η Τζόρτζια, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι χριστιανή», είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μότο των προεκλογικών εκστρατειών της Μελόνι, που έγινε viral στα σόσιαλ μίντια και έχει μετατραπεί ακόμη και σε ραπ τραγούδι. Η Μελόνι κατάφερε να προσελκύσει συντηρητικούς και κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά και νέους. «Η συνέπεια είναι το μεγαλύτερο προσόν της», δηλώνει ο Φιλίππο Μοστικόνε, ένας 21χρονος υποστηρικτής των «Αδελφών της Ιταλίας» και θαυμαστής της Μελόνι. «Πιστεύω ότι ήρθε επιτέλους η ώρα μας», είπε.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos