Σι Τζινπίνγκ: Από τα σκληρά χρόνια στις σπηλιές και τα χωράφια μέχρι την 3η θητεία στην προεδρία

10 Μαρτίου 2023 12:31

Όταν ο Σι Τζινπίνγκ αναλάμβανε την εξουσία, στα τέλη του 2012, ορισμένοι παρατηρητές ανέμεναν πως θα γινόταν ο πιο προοδευτικός κομμουνιστής ηγέτης στην ιστορία της Κίνας, προσδοκία που βάσιζαν στο διακριτικό προφίλ του και στο οικογενειακό παρελθόν του.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν λαθεμένες, κάτι που αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο είχε παραγνωριστεί τότε ο 69χρονος πολιτικός που εξασφάλισε σήμερα νέα θητεία, την τρίτη συναπτή —κάτι άνευ προηγουμένου—, στο αξίωμα του αρχηγού του κράτους.

Αυτός που χαρακτηρίζεται ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας μετά τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας Μάο Τσετούγκ επιδόθηκε προσεκτικά, υπομονετικά, στην εδραίωση της εξουσίας του, στη φίμωση κάθε διαφωνίας, ενώ η βούλησή του να έχει στα χέρια του τον απόλυτο έλεγχο είναι πλέον οφθαλμοφανής σε πολλά και διάφορα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

{https://twitter.com/business/status/1634071029831335936?s=20}

Αναγκαστική διαμονή στην επαρχία, επαφή με τη σκληρή αγροτική ζωή, αργή άνοδος στα κομματικά κλιμάκια, κοπιώδης δουλειά: η διαδρομή του υμνείται ακατάπαυστα στην επίσημη ιστοριογραφία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). «Θα αμφισβητούσα τη γενική παραδοχή κατά την οποία ο αγώνας του Σι Τζινπίνγκ για εξουσία ήταν αυτοσκοπός», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλφρεντ Λ. Τσαν, συγγραφέας βιβλίου για τη ζωή του κινέζου ηγέτη. «Θα έλεγα πως επιδίωκε να αποκτήσει εξουσία (για να τη χρησιμοποιήσει) ως εργαλείο (...) για να πραγματώσει το όραμά του» για τη χώρα του, υπογράμμισε.

Άλλος βιογράφος του, ο Άντριαν Γκάιγκες, επισημαίνει πως δεν πιστεύει πως ο Σι Τζινπίνγκ είχε κίνητρο τον προσωπικό του πλουτισμό. «Έχει στ’ αλήθεια όραμα για την Κίνα. Αυτό που θέλει είναι η Κίνα να γίνει η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο», εξηγεί.

«Ωριμάζεις γρηγορότερα»

Στην καρδιά του οράματός του βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα και αυτό που ο Σι Τζινπίνγκ αποκαλεί «κινεζικό όνειρο» ή «μεγάλη αναγέννηση του κινεζικού έθνους», θύματος για ενάμιση αιώνα ξένων εισβολών και καταστροφικών εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων.

Η παιδική του ηλικία επ’ ουδενί προεξοφλούσε την ανάδειξή του στην κορυφή του μηχανισμού του ΚΚΚ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos