Ρωσία: Άτυπο τετ-α-τετ του Πούτιν με τον Σι - Στο τραπέζι το κινεζικό σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία

20 Μαρτίου 2023 16:31

Στη Μόσχα βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά το 2019. Ο Σι πραγματοποίησε το μεσημέρι μια ανεπίσημη συνάντηση με τον Βλαντιμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ενόψει της αυσριανής επίσημης επαφής που θα έχουν, μαζί με τις αντιπροσωπείες τους.

Στις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει εξοικειωθεί «με το σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης στη Ουκρανίας, το οποίο προτάθηκε από το Πεκίνο».

 «Μελετήσαμε προσεκτικά τις προτάσεις σας για την επίλυση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θα συζητήσουμε οπωσδήποτε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες σεβόμαστε ανεπιφύλακτα», ανέφερε ο Πούτιν.

Ακόμη, συνεχάρη τον Σι για την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα του κινεζικού κράτους για τρίτη φορά, γεγονός που δείχνει ότι «ο λαός της Κίνας έχει εκτιμήσει το έργο του Σι Τζινπίνγκ κατά την προηγούμενη δεκαετία».

«Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα στην ανάπτυξή της. Σε όλο τον κόσμο, αυτό προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον και σας ζηλεύουμε για όσα έχετε πετύχει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν φίλο του, αναφέροντας: «Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, σε αποκαλώ πάντα αγαπητό μου φίλο. Είμαι πολύ χαρούμενος, που μετά από πρόσκλησή σας, επισκέπτομαι ξανά τη Ρωσία σε μια κρατική επίσκεψη, ειδικά αμέσως μετά την επόμενη επανεκλογή μου ως πρόεδρος της Κίνας. Και ως πρώτη χώρα για μια επίσκεψη επέλεξα τη Ρωσία». Ακόμη, στάθηκε στην «ευημερία» της Ρωσίας, χάρη στις ενέργειες του Πούτιν.

Μετά τις δηλώσεις τους, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας άρχισαν τις κατ' ιδίαν συνομιλίες, ενώ η επίσημη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στο Κρεμλίνο, αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα).

Πρόκειται για το πρώτο διεθνές ταξίδι του Κινέζου ηγέτη μετά την επανεκλογή του και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ως αρχηγός κράτους, έχει επισκεφθεί τη Ρωσία οκτώ φορές από το 2013, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνολικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές σε διάφορες μορφές.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos