Φινλανδία: Ήττα της Σάνα Μαρίν - Νικητές οι Συντηρητικοί, άνοδος της ακροδεξιάς

03 Απριλίου 2023 00:14

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση στη Φινλανδία, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σάνα Μαρίν να χάνει, τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα, με την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

Με την πρώην πρωθυπουργό να είναι πλέον τρίτη δύναμη, ανησυχία πυροδοτεί η σημαντική άνοδος της ακροδιξιάς.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα τελικά αποτελέσματα, η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, με το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP) να προηγείται και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ.

 
27011189
Οι πέντε υποψήφιοι για τον πρωθυπουργικό θώκο της Φινλανδίας
27011197

H Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Όρπο κήρυξε το βράδυ τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας και αναμένεται να διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό πόστο την ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της. 

«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε από την πλευρά του ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση στη Φινλανδία», τόνισε.

27011115
Ο κεντροδεξιός αντίπαλος της Σάνα Μάριν, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, Πέτερι Όρπο
27011116
27011118

«Ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα», δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός Μάριν. «Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κόσμο που ψήφισε μαζικά τους Σοσιαλδημοκράτες», είπε μπροστά στους αντιπάλους της.

Σε ποσοστά, το 20,9% συγκεντρώνει η κεντροδεξιά, 20,3% η ακροδεξιά και 19,7% οι Σοσιαλδημοκράτες.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η 37χρονη Μαρίν έγινε το 2019 η πιο νεαρή πρωθυπουργός παγκοσμίως.

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία —αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987— με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Μαρίν αναμένεται τουλάχιστον να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα όταν η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, μετά το τελευταίο απαραίτητο πράσινο φως που έδωσε η Τουρκία την Πέμπτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία αυτή, καθώς όλα τα μεγάλα κόμματα τίθενται υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos