Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο «αισιοδοξεί» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

02 Νοεμβρίου 2023 14:51

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα «αισιόδοξος» αναφορικά με επικείμενη έναρξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του, πριν από συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης που διοργανώθηκε στο Βερολίνο.

«Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και έχουμε υιοθετήσει τους απαραίτητους νόμους για να ανταποκριθούμε στις συστάσεις» που έγιναν από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση στις 8 Νοεμβρίου για την κατάσταση της προόδου που έχουν σημειώσει η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, και να αποφασίσει για το άνοιγμα ή μη των διαπραγματεύσεων ένταξης, πριν οι 27 συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία την παρουσίαση της έκθεσης αυτής και έχω λόγους να πιστεύω ότι θα ανοίξει τον δρόμο προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ έδωσε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιου προς ένταξη κράτους, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, όπως και στη Μολδαβία. Αντίθετα, αρνήθηκε να δώσει το καθεστώς αυτό στη Γεωργία, ζητώντας επιπλέον μεταρρυθμίσεις από το Τμπιλίσι.

Για να περάσει στην επόμενη φάση, που είναι το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε επτά κριτήρια αναφοράς για το Κίεβο. Πρόκειται για προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της εκτεταμένης διαφθοράς και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ενδιάμεση εκτίμηση τον Ιούνιο, η Κομισιόν εκτίμησε ότι δύο κριτήρια έχουν ικανοποιηθεί και ότι τα πέντε άλλα βρίσκονται «σε κάποιο επίπεδο προόδου».

Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν καιρό πριν οδηγήσουν σε ένταξη.

Πέντε χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία) έχουν επίσης καθεστώς υποψήφιας χώρας. Κάποιες έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια.

Μετά από πρόκληση της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ, 17 υπουργοί ή εκπρόσωποι επί των Εξωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται στο Βερολίνο για να συζητήσουν τη διεύρυνση και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, σύμφωνα με το υπουργείο της. Εκπροσωπείται επίσης και η Τουρκία.

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την Ουκρανία θέλει η Μπέρμποκ

Η Μπέρμποκ υποστήριξε, στο μεταξύ, με θέρμη την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την διάρκεια ομιλίας στην οποία χαρακτήρισε γεωστρατηγική αναγκαιότητα την διεύρυνση της Ενωσης και ζήτησε την εφαρμογή επίπονων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να λειτουργήσει στο πλαίσιο ενός σχήματος 30 και πλέον μελών.

«Θέλουμε να δούμε την Ουκρανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διευρυνθεί. Είναι η γεωπολιτική συνέπεια του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», είπε.

Αναφερόμενη στην απόφαση που θα κληθεί να λάβει η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες δίνοντας το πράσινο φως για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στείλει αυτό το μήνυμα».

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών Βρυξελλών-Κιέβου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ουκρανία μαζί με την δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Δύσης στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Ωστόσο, μία διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι ισχυρότερη μόνο αν κάνουμε αυτό που διστάζουμε να κάνουμε τόσο καιρό -αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίολειτουργεί η Ενωση», πρόσθεσε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos