Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Το ψηφοδέλτιο της Κωνσταντινούπολης έχει μήκος... 1 μέτρο

31 Μαρτίου 2024 13:49

Περιλαμβάνει 22 κομματικούς και 27 ανεξάρτητους υποψηφίους, ενώ η σειρά με την οποία εμφανίζονται καθορίστηκε με κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τις 7 το πρωί οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με το ενδιαφέρον πάντως των διεθνών αναλυτών να επικεντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Το γεγονός ότι πολλοί βλέπουν αυτήν την αναμέτρηση ως «μονομαχία» μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Ιμάμογλου δεν είναι τυχαίο: Μόνο το τελευταίο 48ωρο ο Ερντογάν οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από τον Κουρούμ.

Μια λεπτομέρεια που ξεχώρισε σχετικά με τη σημερινή κρίσιμη εκλογική διαδικασία είναι και το μήκος του ψηφοδελτίου για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης. Φωτογραφίες δείχνουν ψηφοφόρους και μέλη των εφορευτικών επιτροπών να κρατούν το... μακρινάρι ψηφοφέλτιο που, σύμφωνα με το τουρκικό site Duvar, έχει μήκος σχεδόν ένα μέτρο!

Σύμφωμα με το δημοσίευμα του Duvar, οι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη μπαίνουν πίσω από το παραβάν κρατώντας τέσσερα ξεχωριστά ψηφοδέλτια, για τον μητροπολιτικό δήμο, τους περιφερειακούς δήμους, το δημοτικό συμβούλιο και τους επικεφαλής των γειτονιών. Το ψηφοδέλτιο για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνει 22 κομματικούς και 27 ανεξάρτητους υποψηφίους. Η σειρά με την οποία εμφανίζονται καθορίστηκε με κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Το μικρότερο ψηφοδέλτιο των σημερινών δημοτικών εκλογών με μήκος μόλις 4,5 εκατοστά είναι εκείνο του δήμου Χιλάλ στην ανατολική επαρχία Σιρνάκ, όπου υπάρχει ένας και μόνο υποψήφιος, από το κυβερνητικό κόμμα AKP.

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos