Η Τουρκία κλιμακώνει την κόντρα με την Ελλάδα για το θαλάσσιο πάρκο -Θα δημιουργήσει δικά της στο Αιγαίο

24 Μαϊος 2024 17:13

Σε μια νέα πρόκληση προς την Ελλάδα, που έρχεται να δυναμιτίσει το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις η Τουρκία ετοιμάζεται να δημιουργήσει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της σχετικά με την εξαγγελία για τα δύο θαλάσσια πάρκα που σχεδιάζει να κηρύξει η ελληνική κυβέρνηση στο Αιγαίο και το Ιόνιο, η Άγκυρα προχωρά σε μια κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», αφού σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου στην αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας σχεδιάζει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή.

Η ανακοίνωση τον Απρίλιο της Αθήνας για τη δημιουργία των πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση με την Άγκυρα να κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα.

Φιντάν για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο: «Το περιβαλλοντικό σχέδιο δεν είναι αθώο στα μάτια μας»
Τουρκική διπλωματική πηγή είπε ότι της ελληνικής ανακοίνωσης δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση της Άγκυρας, ούτε τής προτάθηκε από την Αθήνα κάποιου μορφής διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας και η συγκεκριμένη κίνηση της Ελλάδας θεωρήθηκε ως τετελεσμένο γεγονός, σημειώνει η Daily Sabah.

«Το τελευταίο περιστατικό με την κόντρα για τα θαλάσσια πάρκα συνιστά άλλο ένα παράδειγμα της ανικανότητας ή της απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα θέματα και απειλεί να εκτροχιάσει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις. Τουρκία και Ελλάδα ερίζουν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών σχετικά με τα χωρικά ύδατα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, καθώς και συγκρουόμενων διεκδικήσεων επί μικρών νησίδων και βράχων. Η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τόσο αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει τα πράγματα, εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα.

Η Sabah κατηγορεί την Ελλάδα για μονομερή κίνηση
Στο άρθρο της κατηγορεί την Ελλάδα για μια «μονομερή κίνηση, χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία» που «μεταφράζεται σε εδαφοποίηση μέσω της οροθέτησης και της ρύθμισης χρήσης πόρων σε γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή. Τα θαλάσσια πάρκα, οροθετημένα πάρκα που απομονώνουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να επιτύχουν οικολογική βιωσιμότητα και να επιτρέψουν θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας ή αμφισβήτησης, ακόμη και περιφερειακών συγκρούσεων. Το θέμα είναι ευαίσθητο, δεδομένου ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή θαλάσσια διατήρηση»,, αναφέρει η Daily Sabah τονίζοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί των αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία των άλλων και να θεσπίσουν κυριαρχία στον θαλάσσιο χώρο».

Το άρθρο αναφέρει ως παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας, εκείνη του 1996 συνεργασία μεταξύ της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, υποστηρίζοντας ότι κι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία επαναλαμβάνοντας την αξίωση της Άγκυρας για οτιδήποτε εμπίπτει στην ελληνική δικαιοδοσία στο Αιγαίο.

«Όταν η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση ως "τετελεσμένο γεγονός", η Ελλάδα απάντησε ότι η Άγκυρα 'πολιτικοποιεί ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό ζήτημα', αν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ότι "η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος". Αντί για αμοιβαίες κατηγορίες, οι δύο χώρες πρέπει να βρουν μια συνταγή για να ξεπεράσουν αυτήν την τελευταία πρόκληση που τίθεται από τις μονομερείς δηλώσεις θαλάσσιων πάρκων. Η Αθήνα πρέπει να αναγνωρίσει την προσφορά συνεργασίας της Άγκυρας και να σταματήσει τη δημιουργία των πάρκων μέχρι να επιτευχθεί συντονισμός σε επίσημο επίπεδο μεταξύ των αρμόδιων θεσμών (...)Για άλλη μια φορά, ο διάλογος είναι απαραίτητος», καταλήγει το δημοσίευμα που απηχεί πλήρως τις θέσεις της Τουρκίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos