Γαλλία: Ζυμώσεις στα κόμματα της ακροδεξιάς μετά το Βατερλώ του Μακρόν και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

11 Ιουνίου 2024 14:20

Οι δύο βασικές δυνάμεις της γαλλικής ακροδεξιάς σκέφτονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βάλουν στο περιθώριο του κόμμα του προέδρου Μακρόν, ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών (πρώτος γύρος 30 Ιουνίου και δεύτερος γύρος 7 Ιουλίου).

Η αιφνιδιαστική και τολμηρή απόφαση του ηγέτη της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας να διαλύσει την εθνοσυνέλευση προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, ανακατεύει την πολιτική «τράπουλα» στη χώρα του Μολιέρου καθώς τα κόμματα προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους συνάπτοντας συμφέρουσες συμμαχίες.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, υποψήφια στις ευρωεκλογές με τη λίστα του ακροδεξιού κόμματος «Ανακατάληψη» (Reconquête), υπό την ηγεσία του Ερίκ Ζεμούρ, είχε χθες συνάντηση με την θεία της, σταρ της γαλλικής Ακροκρεξιάς, υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα με το κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν. Στο πλευρό των δύο κυριών ήταν και το πολιτικό τέκνο της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος όπως ανακοίνωσε χθες θα διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας.

Μαριόν, Λεπέν και Μπαρντελά συζήτησαν την πιθανότητα εξεύρεσης ενός κοινού μετώπου στις βουλευτικές εκλογές που θα εγκλωβίσει τους «μακρονιστές».

Το γεγονός πάντως ότι ανιψιά και θεία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πέρασε απαρατήρητο από το γαλλικό Τύπο. Επί δύο χρόνια, η Μαριόν Μαρεσάλ είχε αποχωρήσει από το κόμμα της θείας της για να στηρίξει το ακροδεξιό κόμμα του πρώην αρθρογράφου της Le Figaro, Ερίκ Ζεμούρ.

Στο μεταξύ, η Μαρίν Λεπέν τείνει χείρα φιλίας και στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, κάτι που σήμερα επιβεβαίωσε και το πουλέν της, Ζορντάν Μπαρντελά, σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL.

Η Λεπέν δήλωσε έτοιμη να οικοδομήσει έναν συνασπισμό που θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί και στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Σε χθεσινή της συνέντευξη της στο γαλλικό κρατικό δίκτυο TF1 επιβεβαίωσε επίσης ότι ο εκλεκτός της, Μπαρντελά, είναι η επιλογή της Εθνικής Συσπείρωσης για το πόστο του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του RTL, o 28χρονος Μπαρντελά έσπευσε να τονίσει ότι, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εκλογική συμφωνία» μεταξύ των δύο κομμάτων «Εθνική Συσπείρωση» και «Ανακατάληψη».

Όσον αφορά την ευρωβουλευτή του «Ανακατάληψη», Μαριόν Μαρεσάλ, ο Μπαρντελά επισήμανε ότι δεν της υποσχέθηκε καμία θέση, κι ότι τα δύο κόμματα παραμένουν στο στάδιο των «συζητήσεων». Ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την πλειοψηφία του.

«Είχα συζητήσεις με άτομα που δεν προέρχονται από την πολιτική μου οικογένεια, όπως με την Μαριόν Μαρεσάλ αλλά στελέχη των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών», δήλωσε ο Μπαρντελά και κάλεσε το δεξιό κόμμα να σταματήσει να είναι το «πολιτικό δεκανίκι» του Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι, στις ευρωεκλογές της Κυριακής, το κόμμα του ηγέτη της Γαλλίας υπέστη ταπεινωτική ήττα από την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» αφού κατάφερε να εξασφαλίσει υπερδιπλάσιο ποσοστό (31,4% έναντι 15%) από εκείνο της παράταξής του. Σε συνδυασμό με το 5,5% του κόμματος της Μαριόν Μαρεσάλ, η γαλλική ακροδεξιά συγκεντρώνει περίπου το 37% των ψήφων.

«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Μαριόν Μαρεσάλ επέδειξε εποικοδομητική στάση», είπε μεταξύ άλλον ο 28χρονος Μπαρντελά, μετά τις επαφές των δύο κομμάτων της ακροδεξιάς. «Θέλησα να συζητήσω μαζί της την πιθανότητα οικοδόμησης μιας ευρύτερης συμμαχίας, μιας εθνικής ένωσης, όπως την αποκαλώ, για να νικήσουμε τον Μακρόν», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο ίδιος σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει εκστρατεία με τον ακόμη πιο ακραίο Ερίκ Ζεμούρ, που είχε συνεργαστεί με την Μαρεσάλ στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Από την πλευρά της, η Μαρεσάλ είπε ότι θα συζητήσει με τον Ζεμούρ τους όρους συνεργασίας που έθεσε η «Εθνική Συσπείρωση» της θείας της. «Έχω μια επιλογή να κάνω αν θα εισαγάγω τις ιδέες μου στην Εθνική Συσπείρωση ή θα πορευτώ μόνη μου», είπε. «Θέλω να βρω έναν τρόπο συνδυασμού και να επιστρέψω στον Ζορντάν Μπαρντελά και τη Μαρίν Λεπέν», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί έκλεισαν την... πόρτα στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετάσχειν σε συνασπισμό ή να συνεργαστεί με το κόμμα του Μακρόν, δήλωσε ο επικεφαλής τους, Ερίκ Σιοτί.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη λίγες ώρες μετά τις ευρωεκλογές καταγράφει άνοδο της γαλλικής ακροδεξιάς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro, δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δείγμα 2.744 ενηλίκων ψηφοφόρων της εταιρείας ερευνών Harris Interactive για λογαριασμό των γαλλικών ΜΜΕ- Challenges, M6 και RTL- στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, την κορυφή καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν με ποσοστό 34%, δηλαδή 15 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την παράταξη Μακρόν (19%).

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos