Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος των media Βενσάν Μπολορέ που στηρίζει την Λεπέν

03 Ιουλίου 2024 12:09

Η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν σε πρώτο κόμμα στις γαλλικές εκλογές της Κυριακής είναι στενά συνυφασμένη με την ανάδυση μιας ισχυρής συντηρητικής μηχανής μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος αποκαλείται «ο Γάλλος Μέρντοχ».

Από τότε που άρχισε να χτίζει τη γαλλική αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης πριν από οκτώ χρόνια, οι πλατφόρμες που ελέγχει η οικογένεια Μπολορέ μέσω της Vivendi έχουν προσελκύσει ένα αυξανόμενο ακροατήριο εστιάζοντας στα ακροδεξιά ζητήματα που πρεσβεύει η Λεπέν και το κόμμα της: την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση. Με τον τρόπο αυτό, τράβηξαν αυτές τις ανησυχίες στο mainstream, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς που έχουν μελετήσει το κίνημα του Εθνικού Συναγερμού και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι δύσκολο να πει κανείς σε ποιο βαθμό η άνοδος της Λεπέν οφείλεται στην κάλυψη του Μπολορέ – και οι δύο μπορεί να επωφελήθηκαν από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας. Αλλά αυτό που είναι σαφές, λένε οι ακαδημαϊκοί, είναι ότι το τηλεοπτικό κανάλι CNews της Vivendi και τα συναφή ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα έχουν εξομαλύνει και ενισχύσει το πολιτικό της μήνυμα – αν και προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να γίνει άμεση σύνδεση μεταξύ του περιεχομένου και της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.

Vincent Bolloré, l’ambition avant tout | Franceinfo INA

«Η επιλογή των καλεσμένων τους και ο τρόπος διαμόρφωσης του περιεχομένου μπορεί να χρησιμεύσει για τη νομιμοποίηση ενός συγκεκριμένου οράματος για τον κόσμο», δήλωσε η Σάφια Νταχανί, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, η οποία μελετά την ακροδεξιά.

Ο πρόεδρος της Vivendi και γιος του Βενσάν, Γιανίκ Μπολορέ, 44 ετών, απορρίπτει την άποψη ότι ο πατέρας του προωθεί ακροδεξιές πολιτικές, λέγοντας σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου Cannes Lions τον Ιούνιο ότι είναι «χριστιανοδημοκράτης». Ο νεότερος Μπολορέ απέκρουσε ένα δημοσίευμα της Le Monde ότι ο πατέρας του έβαλε άμεσα το χέρι του στη διάσπαση του κύριου συντηρητικού κόμματος σχετικά με το αν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη Λεπέν. «Δεν ξέρω με ποιους συναντάται, αλλά δεν κινεί τα νήματα σε τίποτα και δεν πιέζει το ένα ή το άλλο κόμμα», δήλωσε ο Γιανίκ. «Δεν είναι ακροδεξιός».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos