Ισραήλ: Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου στον απόηχο της εξόντωσης Σινουάρ – Αγωνία για τους ομήρους

18 Οκτωβρίου 2024 13:55

Νέα δεδομένα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δημιουργεί η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα.

Σε διάγγελμα του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο θάνατος του Σινουάρ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον πόλεμο στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, όπου έχουν καταγραφεί οι τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ διεμήνυσε ότι η εξόντωση του Σινουάρ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης».

Τα επόμενα βήματα μετά την εξόντωση Σινουάρ μελετά το Ισραήλ με την ηγεσία να συνέρχεται σήμερα εκτάκτως υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν όλα επί τάπητος: η εξόντωση Σίνουαρ και η Γάζα, η εσωτερική ασφάλεια, το Βόρειο Μέτωπο, η απάντηση στο Ιράν αλλά και οι προσπάθειες εντοπισμού του αδελφού του Σινουάρ. Θα πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα ειδική διαβούλευση με αποκλειστικό θέμα την τύχη των ομήρων.

Οι πέντε πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ στη Χαμάς – Ανάμεσά τους και ο αδερφός του Μοχάμεντ, ποιος θεωρείται φαβορί
Την ίδια ώρα το ζήτημα της πολυσυζητημένης όσο και σκανδαλώδους σχέσης της UNWRA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες επανέρχεται, λόγω της ανακάλυψης ενός Παλαιστινιακού διαβατηρίου ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του αρχηγού της Χαμάς το οποίο ανήκει σε δάσκαλο της οργάνωσης. Η συμμετοχή στελεχών της UNWRA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου αλλά και στις απαγωγές ομήρων έχει οδηγήσει στην αναστολή της χρηματοδότησής της από πολλές χώρες. Αυτή τη φορά πάντως το διαβατήριο που βρέθηκε είναι ληγμένο και ανήκει σε άτομο το οποίο βρίσκεται στην Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις στο εσωτερικό αυξάνονται, με τους συγγενείς των ομήρων να καλούν τον Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα. Προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις για απόψε, με τους συγγενείς να δηλώνουν ότι φοβούνται πια πως, όσοι όμηροι είναι ζωντανοί, κινδυνεύουν να εκτελεστούν ως αντίποινο για την εξουδετέρωση του Σινουάρ.

Εμπλοκή των ισραηλινών δυνάμεων σε μάχη στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας – Τουλάχιστον δύο νεκροί
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο βόρειο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης, οι ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μία μάχη στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας. «Εκεί είχαν εισέλθει τρομοκράτες, όπως αναφέρει ο ΙDF. Από το έδαφος της Ιορδανίας εστάλησαν στρατεύματα. Τουλάχιστον δύο είναι οι νεκροί και αναζητούνται και άλλα άτομα. Για αυτό το λόγο ενισχύει την δύναμη που είχε στείλει αρχικά το Ισραήλ στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο με χερσαίες δυνάμεις όσο και με εναέριες δυνάμεις για να κάνουν περιπολία στη συγκεκριμένη περιοχή» είπε ο δημοσιογράφος.

Στη Γάζα, η Τζαμπάλια, τις τελευταίες δέκα τουλάχιστον ημέρες έχει μπει κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα από την πλευρά των Ισραηλινών δυνάμεων. Δεν σταματούν τα πλήγματα. Χθες μόνο είχαμε 28 Παλαιστινίους νεκρούς, 160 τραυματίες σε σχολείο του ΟΗΕ στην περιοχή, στον προσφυγικό καταυλισμό. Από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, σκοτώθηκαν γιατροί αλλά και παιδιά.

Η Τζαμπάλια , η Μπέιτ Χανούν χάνουν και η Μπέιτ Λαχία βρίσκονται σε πλήρη πολιορκία τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 άμαχοι είναι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται είτε εγκλωβισμένοι είτε προσπαθούν να διαφύγουν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει.

Σε ό, τι αφορά το Λίβανο, στις πόλεις Γιαμούν και Μπάαλμπεκ επικεντρώνονται οι εχθροπραξίες τις τελευταίες ώρες. Εκεί υπάρχουν νεκροί στρατιωτικοί και από την πλευρά του Ισραήλ τουλάχιστον τρεις νεκροί αλλά και τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χάιφα.

Η Χεζμπολάχ σε μία ανακοίνωσή της λέει ότι από εδώ και στο εξής, πέραν των ρουκετών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα ξεκινήσει την χρήση όπλων ακριβείας και στοχεύει προς στρατιωτικές βάσεις στον βόρειο τομέα του Ισραήλ και όχι μόνο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι ο Σινουάρ στεκόταν εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση των ομήρων, ήταν ένας τρομοκράτης καταχωρημένος στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα ουσιαστικά με την εξόντωσή του, αυτό το εμπόδιο έχει εκλείψει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής μετά τον θάνατο του Σινουάρ και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ακόμη κρατούνται από τη Χαμάς.

Το ζήτημα της εξόντωσης του Σινουάρ καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Όλαφ Σολτς, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον Κιρ Σταϊνμάιερ.

ertnews.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos