300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Βρυξέλλες: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, καπνό, πούρα και άτμισμα (βίντεο)

25 Ιουνίου 2025 09:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ
  • ΤΣΙΓΑΡΑ
  • ΠΟΥΡΑ
  • ΑΤΜΙΣΜΑ
Βρυξέλλες: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, καπνό, πούρα και άτμισμα (βίντεο)

test2

test2

Ο Θοδωρής Μάλλιος και ο Άρης Κωνσταντινίδης μιλούν στην «Πρωινή Ζώνη»

Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει σημαντική αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών τσιγάρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων, πούρων και καπνού.

Συγκεκριμένα, το Euractiv αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την Οδηγία για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον Καπνό (TED) και εξετάζει αύξηση 139% στη φορολογία των τσιγάρων, μαζί με σημαντικές αυξήσεις σε άλλα προϊόντα καπνού.

Πιο αναλυτικά, για τον φόρο στα τσιγάρα προτείνεται αύξηση 139%, από €90 σε €215 ανά 1.000 τσιγάρα.

Καπνός για Στριφτά: Αύξηση 258%, από €60/κιλό σε €215/κιλό.

Πούρα & Πουράκια: Αύξηση 1.090%, δηλαδή στα €143 ανά 1.000 τεμάχια ή ανά κιλό.

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει περιεκτικότητας σε νικοτίνη:

15mg/ml: €0,36 ανά ml

≤15mg/ml: €0,12 ανά ml

Η προοπτική έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, καθώς εκτιμάται πως μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να εκτινάξει την τιμή του πακέτου.

Ο Ευρωπαίος eπίτροπος Βόπκε Χούκστρα, ο πολιτικός που πρότεινε πρώτος την αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα των κρατών-μελών.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση της Οδηγίας TED απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, και η βιομηχανία καπνού τονίζει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι καταναλωτές να στραφούν στη μαύρη αγορά για φθηνά τσιγάρα.


Μια νέα έκθεση, χρηματοδοτούμενη από την αμερικανική καπνοβιομηχανία Philip Morris International (PMI), διαπίστωσε αύξηση 10% στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων στην Ε.Ε. το περασμένο έτος, προκαλώντας απώλειες στον προϋπολογισμό σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα και η φορολογία παίζει καθοριστικό ρόλο, δήλωσε στο Euractiv ο ανώτερος αντιπρόεδρος της PMI, Χρήστος Χαρπαντίδης. «Η αναθεώρηση της Οδηγίας δεν είναι απαραίτητα κακή», είπε, αλλά «δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή. Εάν οι τιμές αυξηθούν σημαντικά και οι χώρες δεν καταφέρουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τη λαθραία διακίνηση, τότε οι καταναλωτές θα στραφούν στα παράνομα προϊόντα, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης», πρόσθεσε.


Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την εικόνα και με τα στοιχεία που ανακοινώνονται κατά καιρούς. Ο δρ Αλεν Γκάλαχερ, ερευνητής στον έλεγχο του καπνού στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των εκθέσεων που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία καπνού.

Ανεξάρτητες αναλύσεις έχουν διαπιστώσει ότι οι αριθμοί που ανακοινώνει κατά καιρούς η βιομηχανία του καπνού είναι «υπερβολικοί» προκειμένου να επηρεάσουν αρνητικά τις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος, είπε.

«Σε αντίθεση με την απλουστευτική αφήγηση της βιομηχανίας ότι οι αυξήσεις φόρων οδηγούν αναγκαστικά σε αύξηση του λαθρεμπορίου, τα ανεξάρτητα στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και διαφορετική από χώρα σε χώρα, όπως αποδεικνύεται από πολλές χώρες που αύξησαν τη φορολογία χωρίς να αυξηθεί η παράνομη αγορά καπνού», δήλωσε ο Γκάλαχερ στο Euractiv.

Αναφέρθηκε επίσης σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2019, η οποία έδειξε ότι το λαθρεμπόριο καπνού οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων — από ανεπαρκή εφαρμογή των νόμων και αδύναμα δικαστικά συστήματα μέχρι διαφθορά, ενώ η φορολογία δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.


Σε κάθε περίπτωση, το λαθρεμπόριο καπνού απασχολεί έντονα και τη Europol. Στην εκτίμηση για το οργανωμένο έγκλημα για το 2025, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία αναφέρει ότι οι χώρες που εφαρμόζουν υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ «είναι πιο ευάλωτες στην παράνομη πώληση τέτοιων προϊόντων».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Β. Κικίλιας: «Να μη μας κουνάνε το δάχτυλο οι κύριοι των Βρυξελλών για το μεταναστατευτικό»
  • Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του INSULEUR
  • Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Όποιος έρχεται στη χώρα παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφεται (βίντεο)
  • Συνάντηση Β. Κικίλια με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Α. Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες
  • Λαθραία καπνικά προϊόντα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και άκρως επικίνδυνα τσιγάρα που περιείχαν μέχρι περιττώματα (βίντεο)
  • Χρήστος Στυλιανίδης από Βρυξέλλες: "Δέσμευσή μας η ενίσχυση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας και της δυνατότητας να παράγει ανάπτυξη."
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Επί τάπη...
Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Είμ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Αυτή είναι η περιοχή όπου παραχωρείται οικόπεδο για λειτουργία νέας Δομής υγείας στο νησί (Βίντεο)

Πάρος: Αυτή είναι η περιοχή όπου πα...

20 Ιουνίου 2025
Πάρος: Αντίδραση της Ισραηλιτικής και Εβραϊκής κοινότητας του νησιού – Δείτε τι την προκάλεσε (Βίντεο)

Πάρος: Αντίδραση της Ισραηλιτικής κ...

19 Ιουνίου 2025
Σύλληψη ημεδαπού για ναρκωτικά στην Πάρο

Σύλληψη ημεδαπού για ναρκωτικά στην...

20 Ιουνίου 2025

Τελευταία Νέα

Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στη Μύκονο - Εξιχνίαση απάτης στην Τήνο

Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στη...

25 Ιουνίου 2025
Κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο (Βίντεο)

Κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτι...

25 Ιουνίου 2025
Το πιο όμορφο θερινό σινεμά στον κόσμο: Στην Κίμωλο, ανάμεσα στα βράχια και στη θάλασσα, τρομερό σκηνικό

Το πιο όμορφο θερινό σινεμά στον κό...

25 Ιουνίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ