300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πού «αποσκοπεί» η Τουρκία με την καλή διαγωγή και πόσο κερδισμένη είναι η Ευρώπη μετά τους δασμούς Τραμπ (βίντεο)

04 Αυγούστου 2025 12:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ
  • ΕΥΡΩΠΗ
Πού «αποσκοπεί» η Τουρκία με την καλή διαγωγή και πόσο κερδισμένη είναι η Ευρώπη μετά τους δασμούς Τραμπ (βίντεο)

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Τις τελευταίες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σχολίασαν μιλώντας στο ΕΡΤNews και τη Νίνα Κασσιμάτη ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο οικονομολόγος Νίκος Κουκής αναλύοντας μεταξύ άλλων τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών δασμών στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στις τουρκικές ανακοινώσεις για νέα θαλάσσια πάρκα, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για απάντηση στην ελληνική πρωτοβουλία χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και μια κίνηση περισσότερο εντυπωσιασμού. Όπως είπε: «Η Τουρκία ανακοίνωσε δύο περιοχές σε διεθνή ύδατα, κάτι που δείχνει αμηχανία, γιατί δεν μπορεί να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Ήταν μια συμβολική κίνηση, σε συνέχεια του χάρτη του 2020 στον ΟΗΕ».

Σχολιάζοντας τη στρατηγική της Άγκυρας, επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, θεωρώντας ότι ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έχει δικαιοδοσία σε οτιδήποτε δεν είναι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες κινήσεις είναι πιο προσεκτικές, καθώς αποφεύγουν να εμπλέξουν γκρίζες ζώνες».

«Η Άγκυρα δείχνει να υπολογίζει περισσότερο τις διεθνείς αντιδράσεις, ειδικά καθώς προσδοκά ανταλλάγματα όπως τα F-35 και τα φθηνά δάνεια», τόνισε ο διεθνολόγος.

Αναφερόμενος στην ελληνική στάση, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει σήμερα «την πρωτοβουλία των κινήσεων» και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα διεθνή συγκυρία ώστε να περιορίσει «τους μεγαλοϊδεατισμούς της Τουρκίας».

Όσον αφορά τους χάρτες για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα, ο κ. Δεσποτόπουλος ξεκαθάρισε: «Ο σχεδιασμός μας έγινε εντός αδιαμφισβήτητων χωρικών υδάτων και στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας. Αντιθέτως, οι τουρκικοί χάρτες είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, δεν έχουν καμία ισχύ σε επίπεδο διεθνούς δικαίου.»

Επισήμανε πάντως ότι η Άγκυρα ενοχλήθηκε «γιατί συμπεριλάβαμε νησιά που εκείνη θεωρεί αμφισβητούμενα» και ενδέχεται στο μέλλον να κλιμακώσει με ανακηρύξεις ζωνών προστασίας σε περιοχές “γκρίζου” χαρακτήρα.

Κουκής: «Οι δασμοί ΗΠΑ-ΕΕ ήταν μικρότερης έκτασης απ’ ό,τι φοβόμασταν – Η Ελλάδα επηρεάζεται ελάχιστα»
Ο οικονομολόγος Νίκος Κουκής παρουσίασε την οικονομική διάσταση της επικαιρότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι της τάξης του 15%, έναντι 10% προηγουμένως.

«Αν και αυξήθηκαν, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς είχαν ακουστεί σενάρια για 30%», σημείωσε.

Για την ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε, οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, καθώς «μόλις το 4% των εξαγωγών μας κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κόστος θα το επωμιστούν περισσότερο οι Αμερικανοί καταναλωτές, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιοι οι Έλληνες παραγωγοί».

Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, δήλωσε πως «η Ευρώπη απέφυγε την παρατεταμένη αβεβαιότητα και διασφάλισε τον προγραμματισμό των μεγάλων βιομηχανιών», προσθέτοντας ότι «η συμφωνία συνδέθηκε και με ζητήματα ενέργειας και εξοπλισμών, όχι μόνο με τους δασμούς».

Από την πλευρά του, ο κ. Δεσποτόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία “μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη”, υποστηρίζοντας ότι: «Η ΕΕ παρουσιάστηκε ως αδύναμη και εξαρτώμενη αμυντικά από τις ΗΠΑ. Είναι μια ήττα, γιατί ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε καλύτερους όρους.»

Υπενθύμισε πως η συμφωνία τελεί υπό επικύρωση από τα κράτη μέλη, τονίζοντας ότι «δεν είναι δεδομένο πως όλοι θα την εγκρίνουν».

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε πέντε Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Επίτροπος Τιερί Μπρετόν
  • Ελληνίδα αεροσυνοδός ανάμεσα στους νεκρούς από την συντριβή του Falcon 50 στην Τουρκία όπου σκοτώθηκε ο Λίβυος στρατηγός
  • Συνετρίβη λίαρ τζετ στην Άγκυρα: Νεκρός ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Χαντάντ
  • Δ. Καπούνης: «Λένε ψέματα εκεί στην κυβέρνηση - Τα λεφτά που έχουν κατασχεθεί θα επιστραφούν πίσω στην Ευρώπη» (βίντεο)
  • Ψηφιακό ευρώ: Κυριαρχία στις πληρωμές ή εργαλείο ελέγχου; (Βίντεο)
  • Νέο σκάνδαλο στοιχηματισμού στην Τουρκία - Εμπλεκόμενοι 224 ποδοσφαιριστές και 24 διαιτητές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Απαγορεύουν την κυκλοφορία με...
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

deyap xristougenna2024

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2016 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιά  του Blue Star Δήλος για το 2026 – Εντυπωσιακές εικόνες (Βίντεο + Φωτό)

Ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιά του...

01 Ιανουαρίου 2026
Θαλάσσια διακομιδή από το λιμάνι της Πάρου

Θαλάσσια διακομιδή από το λιμάνι τη...

03 Ιανουαρίου 2026
Αντίπαρος: Σύλληψη κυβερνήτη  Ι/Φ σκάφους

Αντίπαρος: Σύλληψη κυβερνήτη Ι/Φ σκ...

05 Ιανουαρίου 2026

Τελευταία Νέα

Euroleague: Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο 74-87: Δεύτερη σερί εντός έδρας ήττα και… γιούχα στο Telecom Center Athens

Euroleague: Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μ...

06 Ιανουαρίου 2026
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την Κοινή Δήλωση για τη Γροιλανδία»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα υποσ...

06 Ιανουαρίου 2026
Euroleague: Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 88-80 – Δεν άντεξε στο τελευταίο δεκάλεπτο και «έπεσε» στην Πόλη

Euroleague: Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακ...

06 Ιανουαρίου 2026

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ