300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Πού «αποσκοπεί» η Τουρκία με την καλή διαγωγή και πόσο κερδισμένη είναι η Ευρώπη μετά τους δασμούς Τραμπ (βίντεο)

04 Αυγούστου 2025 12:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ
  • ΕΥΡΩΠΗ
Πού «αποσκοπεί» η Τουρκία με την καλή διαγωγή και πόσο κερδισμένη είναι η Ευρώπη μετά τους δασμούς Τραμπ (βίντεο)

test2

test2

Τις τελευταίες γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σχολίασαν μιλώντας στο ΕΡΤNews και τη Νίνα Κασσιμάτη ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο οικονομολόγος Νίκος Κουκής αναλύοντας μεταξύ άλλων τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών δασμών στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στις τουρκικές ανακοινώσεις για νέα θαλάσσια πάρκα, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για απάντηση στην ελληνική πρωτοβουλία χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και μια κίνηση περισσότερο εντυπωσιασμού. Όπως είπε: «Η Τουρκία ανακοίνωσε δύο περιοχές σε διεθνή ύδατα, κάτι που δείχνει αμηχανία, γιατί δεν μπορεί να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Ήταν μια συμβολική κίνηση, σε συνέχεια του χάρτη του 2020 στον ΟΗΕ».

Σχολιάζοντας τη στρατηγική της Άγκυρας, επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, θεωρώντας ότι ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έχει δικαιοδοσία σε οτιδήποτε δεν είναι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες κινήσεις είναι πιο προσεκτικές, καθώς αποφεύγουν να εμπλέξουν γκρίζες ζώνες».

«Η Άγκυρα δείχνει να υπολογίζει περισσότερο τις διεθνείς αντιδράσεις, ειδικά καθώς προσδοκά ανταλλάγματα όπως τα F-35 και τα φθηνά δάνεια», τόνισε ο διεθνολόγος.

Αναφερόμενος στην ελληνική στάση, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει σήμερα «την πρωτοβουλία των κινήσεων» και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα διεθνή συγκυρία ώστε να περιορίσει «τους μεγαλοϊδεατισμούς της Τουρκίας».

Όσον αφορά τους χάρτες για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα, ο κ. Δεσποτόπουλος ξεκαθάρισε: «Ο σχεδιασμός μας έγινε εντός αδιαμφισβήτητων χωρικών υδάτων και στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας. Αντιθέτως, οι τουρκικοί χάρτες είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, δεν έχουν καμία ισχύ σε επίπεδο διεθνούς δικαίου.»

Επισήμανε πάντως ότι η Άγκυρα ενοχλήθηκε «γιατί συμπεριλάβαμε νησιά που εκείνη θεωρεί αμφισβητούμενα» και ενδέχεται στο μέλλον να κλιμακώσει με ανακηρύξεις ζωνών προστασίας σε περιοχές “γκρίζου” χαρακτήρα.

Κουκής: «Οι δασμοί ΗΠΑ-ΕΕ ήταν μικρότερης έκτασης απ’ ό,τι φοβόμασταν – Η Ελλάδα επηρεάζεται ελάχιστα»
Ο οικονομολόγος Νίκος Κουκής παρουσίασε την οικονομική διάσταση της επικαιρότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι της τάξης του 15%, έναντι 10% προηγουμένως.

«Αν και αυξήθηκαν, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς είχαν ακουστεί σενάρια για 30%», σημείωσε.

Για την ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε, οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, καθώς «μόλις το 4% των εξαγωγών μας κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κόστος θα το επωμιστούν περισσότερο οι Αμερικανοί καταναλωτές, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιοι οι Έλληνες παραγωγοί».

Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, δήλωσε πως «η Ευρώπη απέφυγε την παρατεταμένη αβεβαιότητα και διασφάλισε τον προγραμματισμό των μεγάλων βιομηχανιών», προσθέτοντας ότι «η συμφωνία συνδέθηκε και με ζητήματα ενέργειας και εξοπλισμών, όχι μόνο με τους δασμούς».

Από την πλευρά του, ο κ. Δεσποτόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία “μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη”, υποστηρίζοντας ότι: «Η ΕΕ παρουσιάστηκε ως αδύναμη και εξαρτώμενη αμυντικά από τις ΗΠΑ. Είναι μια ήττα, γιατί ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε καλύτερους όρους.»

Υπενθύμισε πως η συμφωνία τελεί υπό επικύρωση από τα κράτη μέλη, τονίζοντας ότι «δεν είναι δεδομένο πως όλοι θα την εγκρίνουν».

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Τα ευρώ κάνουν… rebranding – Πώς θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα
  • EuroBasket 2025: Αυτή είναι η ώρα του μεγάλου ημιτελικού Ελλάδα – Τουρκία
  • Έκανε τη... βαλίτσα του πατίνι! (Βίντεο)
  • Eurobasket 2025: Δύσκολα στα προημιτελικά η Τουρκία του Αταμάν, 85-79 την Σουηδία - Βίντεο
  • Συνεργασία Τουρκία - Σερβία
  • Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, σε χώρες της Ευρώπης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Απαγορεύουν την κυκλοφορία με...
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην διασταύρωση πρώην Γκίκα στην Παροικία (Βίντεο)

Πάρος: Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδ...

12 Σεπτεμβρίου 2025
Πάρος: Αυτή είναι η νέα Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου (Βίντεο)

Πάρος: Αυτή είναι η νέα Πρόεδρος το...

11 Σεπτεμβρίου 2025
Πάρος, «Οινικές Διαδρομές Παρίων 2025»: H διημερίδα ολοκληρώθηκε με νησιώτικο γλέντι, οινομαγειρέματα και οινοκεράσματα από τον chef Βασίλη Καλλίδη

Πάρος, «Οινικές Διαδρομές Παρίων 20...

08 Σεπτεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Με ρηματική διακοίνωση, η Αθήνα επισημαίνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο «αγνοεί τα θαλάσσια δικαιώματα των ελληνικών νησιών»

Με ρηματική διακοίνωση, η Αθήνα επι...

14 Σεπτεμβρίου 2025
Τήνος: Νηπιαγωγός φεύγει κάθε Σαββατοκύριακο από το σπίτι της (βίντεο)

Τήνος: Νηπιαγωγός φεύγει κάθε Σαββα...

14 Σεπτεμβρίου 2025
Θαλάσσιες διακομιδές από το λιμάνι της Τήνου

Θαλάσσιες διακομιδές από το λιμάνι...

14 Σεπτεμβρίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: AskNet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ