Πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό των «πειρατικών» σάιτ από τις διαφημίσεις

17 Ιουλίου 2013 12:12

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Google, Microsoft και Yahoo, με σκοπό τον περιορισμό των εσόδων των ιστότοπων που διακινούν «πειρατικό» υλικό.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Τα σάιτ που διακινούν «πειρατικό» περιεχόμενο έχει στο στόχαστρο μια νέα εθελοντική πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να περιορίσει τα έσοδά τους από τις online διαφημίσεις.

Η πρωτοβουλία αφορά ιστότοπους που αναρτούν παράνομα ταινίες και μουσική, όπως επίσης και «προϊόντα-μαϊμού», ενώ σε αυτήν συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Google, Microsoft και Yahoo. Οι τρεις εταιρείες θα σταματήσουν να νοικιάζουν χώρο για online διαφημίσεις σε αυτά τα σάιτ, τα οποία χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων τα έσοδα για να νοικιάζουν σέρβερ που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλους αριθμούς επισκεπτών.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι οργανώσεις που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα διαφημιστικά δίκτυα, ζητώντας να εξαιρέσουν ένα συγκεκριμένο σάιτ από τις online καταχωρίσεις τους.

Από την μεριά τους, οι υπεύθυνοι του σάιτ θα μπορούν να προσκομίσουν στοιχεία, αν θεωρούν πως η κατηγορία είναι εσφαλμένη. Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά δεν αποδεικνύουν την «αθωότητά» του, τότε θα εναπόκειται στο διαφημιστικό δίκτυο να αποφασίσει κατά πόσο θα μπλοκάρει τον ιστότοπο.

Αν και θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η Αμερικανική Ένωση Κινηματογραφικών Παραγωγών (ΜΡΑΑ) ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η πρωτοβουλία θα έχει μικρή αποτελεσματικότητα, αφού πάλι θα πρέπει οι οργανώσεις διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων να εντοπίζουν και να αναφέρουν τα «πειρατικά» σάιτ.

Σημαντικό επίσης ρόλο θα παίξει ο αριθμός των διαφημιζόμενων δικτύων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν κάνει οι 10 μεγαλύτερες online διαφημιστικές εταιρείες.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos