Περιττές μπορεί να γίνουν οι μπαταρίες για τις ασύρματες συσκευές

14 Αυγούστου 2013 12:42

Η πολλά υποσχόμενη τεχνική αξιοποιεί τα σήματα της τηλεόρασης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είναι διάχυτα στον χώρο.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο τα πράγματα μικραίνουν, ώσπου κάποια στιγμή καθίστανται περιττά. Η διαχρονική αυτή τάση μπορεί να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση των μπαταριών, αφού Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας, που επιτρέπει στις συσκευές να «μιλούν» μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζονται ούτε σύρματα, αλλά ούτε και μπαταρίες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τους καθηγητές επιστήμης των υπολογιστών και μηχανικής Σιάμ Γκολακότα και Τζόσουα Σμιθ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση- δημοσίευση σε διεθνές συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, ανέφεραν ότι η πολλά υποσχόμενη τεχνική τους αξιοποιεί τα σήματα της τηλεόρασης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είναι διάχυτα στον χώρο και περιβάλλουν τους ανθρώπους όλο το 24ωρο.

Δύο ασύρματες συσκευές χωρίς μπαταρία επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάσσουν δεδομένα, αντανακλώντας τα υπάρχοντα ήδη στο περιβάλλον σήματα. Οι κεραίες των συσκευών ανιχνεύουν και αντανακλούν αυτά τα διάσπαρτα σήματα, τα οποία μετά λαμβάνει μια άλλη αντίστοιχη συσκευή.

Όπως είπε ο Σιάμ Γκολακότα, τα ήδη υπάρχοντα ασύρματα σήματα στην ατμόσφαιρα «χειραγωγούνται» για να χρησιμοποιηθούν τόσο ως μέσο επικοινωνίας, όσο και ως πηγή ενέργειας. «Δημιουργούμε ένα δίκτυο συσκευών σχεδόν από το τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόσουα Σμιθ και πρόσθεσε ότι «μέσω αντανάκλασης των σημάτων, δημιουργείται ένα είδος «κώδικα Μορς» για την επικοινωνία μεταξύ συσκευών χωρίς μπαταρίες».

Τελικός στόχος είναι το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων», δηλαδή ένα ευρύ δίκτυο συσκευών και αισθητήρων, που θα επικοινωνούν συνεχώς χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και χωρίς να διαθέτουν κάποια πηγή ενέργειας, όπως οι μπαταρίες.

Οι δυνητικές πρακτικές εφαρμογές περιλαμβάνουν συσκευές ενσωματωμένες πάνω στα ρούχα ή σε «έξυπνα» σπίτια και γενικότερα «έξυπνους» αισθητήρες μέσα σε οποιαδήποτε δομή, κατασκευή ή υλικό. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος αισθητήρας χωρίς μπαταρίες, ενσωματωμένος σε μια γέφυρα, θα μπορούσε να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του μπετόν και του χάλυβα, ειδοποιώντας ασύρματα και έγκαιρα για τυχόν φθορές ή ραγίσματα.

Η νέα τεχνολογία βρίσκεται σε πιλοτική φάση δοκιμών, κατά τις οποίες συσκευές μεγέθους πιστωτικής κάρτας, χωρίς μπαταρίες, έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν ασύρματα σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους, σε διαφορετικά περιβάλλοντα (εσωτερικό κτιρίων, δρόμους κ.α.). Η μετάδοση του σήματος έγινε με ρυθμό 1 kilobit ανά δευτερόλεπτο, που θεωρείται επαρκής για τη μετάδοση δεδομένων από ένα αισθητήρα, τη μετάδοση γραπτών μηνυμάτων κ.α. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να βελτιώσουν τόσο την απόσταση επικοινωνίας, όσο και την ταχύτητα μετάδοσης.

Εξάλλου, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε συσκευές με μπαταρίες, όπως τα «έξυπνα» κινητά, έτσι ώστε όταν η μπαταρία τους εξαντλείται, το τηλέφωνο να συνεχίζει να στέλνει μηνύματα αξιοποιώντας τα διάχυτα στον χώρο τηλεοπτικά σήματα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos