×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ρομποτικοί εργάτες η απάντηση της Google στα τηλεκατευθυνόμενα της Amazon

06 Δεκεμβρίου 2013 11:29

Επικεφαλής του πρότζεκτ ο Andy Rubin, δημιουργός του λειτουργικού Android.

Toυ Κώστα Δεληγιάννη

Πριν ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη της Amazon, για τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα που εξετάζει σε ρόλο κούριερ, η Google έφερε στο φως τα σχέδια της για την ανάπτυξη ρομπότ που θα αναλάβουν πολλές χειρωνακτικές εργασίες οι οποίες σήμερα γίνονται από ανθρώπους.

Την είδηση γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στους New York Times ο Andy Rubin, δημιουργός του Android. Όπως ανέφερε ο ίδιος, μετά την παραίτησή του από επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του λειτουργικού για smartphone και tablet, ανέλαβε υπεύθυνος του πρότζεκτ ρομποτικής που ξεκίνησε η αμερικανική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Rubin, το πρότζεκτ είναι εξίσου μεγαλόπνοο, όπως και οι πρωτοβουλίες της Google για την ανάπτυξη των «έξυπνων» γυαλιών Google και των πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων. Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος είναι η κατασκευή μηχανημάτων που θα μπορούν να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο στη διαχείριση αποθηκών και σε κατασκευαστικές εργασίες, όπως για παράδειγμα στη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών. Έτσι, οι πρώτες τουλάχιστον εφαρμογές θα προορίζονται αποκλειστικά για επιχειρήσεις, και όχι για απλούς καταναλωτές.

Γι' αυτό τον σκοπό, η Google έχει ήδη εξαγοράσει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τουλάχιστον επτά εταιρείες που έχουν αναπτύξει πρωτότυπο hardware και software. Ανάμεσά τους, την Schaft που έχει αναπτύξει ένα ανδροειδές, τη Industrial Perception που ειδικεύεται στη μηχανική όραση και τους ρομποτικούς φορτοεκφορτωτές, και τη Bot & Dolly η οποία αναπτύσσει ρομποτικούς βραχίονες.

Ο Rubin ανέφερε στη συνέντευξή του πως το πρότζεκτ βασίζεται σε ένα 10ετές πλάνο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα κεφάλια που έχει προβλέψει η αμερικανική εταιρεία. Πάντως, μια ανάρτηση στο Google+ του συνιδρυτή της Google Larry Page, στην οποία δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Rubin, δείχνει πως ο κολοσσός ποντάρει πολλά στην επέκτασή του στη ρομποτική.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos