×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Επικοινωνία από όχημα σε όχημα

23 Φεβρουαρίου 2014 14:52

Πολύ πιο ασφαλείς μεταφορές υπόσχεται μια καινούργια τεχνολογία που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να «μιλούν» μεταξύ τους, ώστε οι οδηγοί να αντιδρούν έγκαιρα σε περιπτώσεις που σήμερα

καταλήγουν συνήθως σε ατυχήματα. Η τεχνολογία ονομάζεται «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» («Vehicle to Vehicle Communication» ή V2V) και θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα Ι.Χ. να λαμβάνει ασύρματα δεδομένα από τα πλησιέστερα αυτοκίνητα, όπως την ταχύτητα και τη θέση τους, ώστε να ενημερώνει τον οδηγό όταν «καταλαβαίνει» πως υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Ηρθε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες, όταν το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε επισήμως πως θα τη συμπεριλάβει σε λίγα χρόνια στις προδιαγραφές των νέων Ι.Χ. και ελαφρών φορτηγών που προορίζονται για τις ΗΠΑ.

Παρόλο που πριν από τη συνέντευξη Τύπου του αμερικανικού υπουργείου ίσως λίγοι μη ειδικοί να είχαν ακούσει ξανά για τα συστήματα V2V, στην πραγματικότητα η ανάπτυξή τους έχει ξεκινήσει πριν από 10 και πλέον χρόνια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, συχνά μέσα από τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αυτοκινητοβιομηχανιών. Οσον αφορά μάλιστα τις έρευνες στην Ευρώπη, σε πολλά ανάλογα πρότζεκτ έχει συμμετάσχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), το οποίο προήλθε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ετσι, οι Ελληνες ερευνητές έχουν άμεση εικόνα για το κατά πόσο η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» είναι έτοιμη για χρήση.

«Η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ακόμη και σήμερα, καθώς είναι πλέον ώριμη και έχει δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη» λέει στην «Κ» ο δρ Αγγελος Αμδίτης, ερευνητής Α΄ και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ. Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα, οι λίγες τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα προτυποποίησης, ενώ θα πρέπει όπως είναι φυσικό να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. «Κατά τη γνώμη μου πάντως, δεν θα χρειασθεί περισσότερο από μία πενταετία για να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και να κυκλοφορήσουν τα πρώτα Ι.Χ. στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», σημειώνει.

Ενα τέτοιο Ι.Χ. θα ανταλλάσσει συνεχώς πληροφορίες με τα υπόλοιπα οχήματα που υποστηρίζουν την τεχνολογία και βρίσκονται σε ακτίνα έως και 300 μέτρα. Η ανανέωση των δεδομένων θα γίνεται με συχνότητα 10 φορές το δευτερόλεπτο, ώστε ο υπολογιστής του αυτοκινήτου να μπορεί σχεδόν σε «πραγματικό» χρόνο να εκτιμά αν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος και να προειδοποιεί τον οδηγό είτε με ένα ηχητικό σήμα είτε με μια ένδειξη στο παρμπρίζ.

Η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» αναπτύχθηκε για όλα εκείνα τα σενάρια που ο οδηγός δεν μπορεί να αντιληφθεί έγκαιρα πως υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, και επομένως τα αντανακλαστικά του δεν είναι αρκετά για να το αποτρέψει. «Ενα τέτοιο σενάριο είναι μια "τυφλή" στροφή, ακριβώς πίσω από την οποία υπάρχουν ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, η τεχνολογία θα μπορεί να ειδοποιήσει τον οδηγό να φρενάρει όταν πλησιάζει σε μία διασταύρωση και, παρόλο που έχει προτεραιότητα, κάποιο όχημα στον κάθετο δρόμο είναι έτοιμο να παραβιάσει το φανάρι ή το "stop"», επισημαίνει ο κ. Αμδίτης. Παράλληλα, θα είναι χρήσιμη στις προσπεράσεις, όπως και όταν το προπορευόμενο όχημα μειώσει ξαφνικά ταχύτητα.

«Τα συστήματα V2V θα βελτιώσουν δραστικά την οδική ασφάλεια», σχολιάζει ο ερευνητής, συμφωνώντας με το αμερικανικό υπουργείο, το οποίο μιλάει για μια τεχνολογία-ορόσημο, «με την οποία περνάμε από τις τεχνικές μείωσης των συνεπειών των ατυχημάτων (π.χ. τους αερόσακους), σε λύσεις για την αποτροπή τους». Εκτίμηση που προέρχεται από τις δοκιμές που έχουν γίνει υπό την αιγίδα του υπουργείου, οι οποίες έδειξαν πως με την πλήρη εφαρμογή της «επικοινωνίας από όχημα σε όχημα», θα μπορούσε να προληφθεί έως και το 80% των ατυχημάτων που δεν οφείλονται σε μηχανικές βλάβες ή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο κ. Αμδίτης εκτιμά επιπλέον πως η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου θα επιταχύνει τις εξελίξεις και στην Ευρώπη, αν και η τεχνολογία δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της πριν από την Αμερική. «Επειδή οι διαδικασίες σε επίπεδο Ε.Ε. είναι αρκετά χρονοβόρες, εκτιμώ πως αμέσως μετά τις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν σε πρώτη φάση οι πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία ή η Σουηδία), πριν τα συστήματα V2V ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτει.

Προστασία από χάκερ

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του ΕΠΙΣΕΥ, πριν γίνει πραγματικότητα η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα», θα πρέπει να διασφαλισθεί πως τα συστήματα δεν θα παραβιάζονται από χάκερ και ότι από τα δεδομένα δεν θα μπορούν να ταυτοποιηθούν τα αυτοκίνητα – κάτι που θα γίνει μέσω της προτυποποίησης. Για την προώθηση των κατάλληλων προτύπων έχει συσταθεί στην Ευρώπη το «CAR 2 CAR Communication Consortium», μια κοινοπραξία όπου συμμετέχουν πρακτικά όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οπως πάντως προσθέτει ο κ. Αμδίτης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, η «επικοινωνία από όχημα σε όχημα» αναπτύχθηκε παράλληλα με την «επικοινωνία οχήματος και υποδομών» αυτή τη φορά για την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα αυτοκίνητα και οποιουδήποτε είδους αισθητήρα εγκατασταθεί στους δρόμους.

«Πέρα από ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, η τεχνολογία V2I θα έχει επίσης όφελος για την οικονομία και το περιβάλλον: για παράδειγμα, τα "έξυπνα" φανάρια θα προσαρμόζονται στην πραγματική κίνηση, περιορίζοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση που μεταξύ άλλων αυξάνει τους ρύπους και την κατανάλωση καυσίμων», σημειώνει ο ερευνητής. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ποιος θα αναλάβει τις αρκετά μεγάλες επενδύσεις, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δρόμοι υποδομές που ενσωματώσουν την τεχνολογία. Κάτι που δεν ισχύει για την «επικοινωνία από όχημα σε όχημα», όπου το κόστος του εξοπλισμού δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 100-200 δολάρια ανά Ι.Χ., σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών από την αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η αμέσως επόμενη φάση θα είναι η τεχνολογία "Car to Cloud", όπου πλέον το αυτοκίνητο θα λειτουργεί σαν ένα ιντερνετικό τερματικό, ώστε ο οδηγός να "κατεβάζει" από το web τις υπηρεσίες που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή», καταλήγει ο επιστήμονας.
www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos