Windows 10: Το νέο λειτουργικό της Microsoft για όλες τις συσκευές

01 Οκτωβρίου 2014 12:36
Παρά το πλήθος των διαρροών που κυκλοφορούσαν εδώ και ημέρες στο ίντερνετ για τα αποκαλυπτήρια των επόμενων Windows στην εκδήλωση
που είχε προγραμματίσει για σήμερα η Microsoft στο Σαν Φρανσίσκο, τελικά αποδείχθηκε πως η αμερικανική εταιρεία είχε καταφέρει να κρατήσει κρυφές ορισμένες λεπτομέρειες, ξαφνιάζοντας τους δημοσιογράφους που παραβρέθηκαν.

Πρώτη έκπληξη ήταν η ονομασία του νέου λειτουργικού, αφού θα κυκλοφορήσει ως «Windows 10», παρακάμπτοντας έτσι το όνομα «Windows 9» το οποίο θα ήταν ο πιο φυσιολογικός τίτλος για μια έκδοση που θα διαδεχθεί τα σημερινά Windows 8. Σύμφωνα πάντως με τον Joe Belfiore, αντιπρόεδρο του τμήματος ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων του αμερικανικού κολοσσού, η συγκεκριμένη επιλογή έγινε επειδή με αυτό τον τρόπο εκφράζεται καλύτερα το γεγονός ότι η νέα έκδοση αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των Windows.

Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι πως για πρώτη φορά τα Windows 10 θα «τρέχουν» σε κάθε είδους συσκευή – υπολογιστές, tablet, smartphone και «υβριδικά» μηχανήματα. Αυτό σημαίνει πως οι εφαρμογές που αναπτύσσουν οι προγραμματιστές θα είναι συμβατές με όλα τα παραπάνω μηχανήματα, όπως επίσης και ότι οι κάτοχοί τους θα ανατρέχουν σε ένα και μόνο online κατάστημα για να αναζητήσουν προγράμματα.

Παρά τη μεγάλη ποικιλία μηχανημάτων, στη συνέντευξη Τύπου το στέλεχος της Microsoft Terry Myerson υποσχέθηκε πως το λειτουργικό θα καταλαβαίνει σε τι είδους συσκευή είναι εγκατεστημένο, ώστε «η εμπειρία που προσφέρει να είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της». Έτσι, στην περίπτωση των PC, η νέα έκδοση θα φέρει αλλαγές που θα τα κάνουν πιο εύχρηστα στα πληκτρολόγια και τα ποντίκια – κάτι που, όπως παραδέχθηκε εμμέσως, δεν ίσχυε για τα Windows 8 και ήταν ένας από τα βασικούς λόγους που αρκετοί χρήστες παρέμειναν στα Windows 7.

Γι' αυτό τον σκοπό, στα Windows 10 θα επανέλθει το μενού «Έναρξη», στο οποίο θα περιλαμβάνεται τόσο τα desktop προγράμματα όσο και τα «ζωντανά» εικονίδια από τις «μοντέρνες» εφαρμογές. Στο μενού θα υπάρχει επίσης και μία μπάρα αναζήτησης, ενώ ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να παραμετροποιήσει την εμφάνισή του.

Πάλι για όσους χρησιμοποιούν μηχανήματα με πληκτρολόγιο και ποντίκι, στη νέα έκδοση έχει προβλεφθεί ώστε οι «μοντέρνες» εφαρμογές να μην καταλαμβάνουν απαραίτητα ολόκληρη την οθόνη, αλλά να εμφανίζονται μέσα σε παράθυρα, το μέγεθος των οποίων θα μπορεί να αυξομειωθεί, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα προγράμματα.

Αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν πως η Microsoft εγκαταλείπει την προσαρμογή του λειτουργικού στις οθόνες αφής, την οποία ξεκίνησε με τα Windows 8. Έτσι, αν και βελτιωμένο, το γραφικό περιβάλλον που θα βλέπει κανείς στην περίπτωση που χρησιμοποιεί ένα tablet δεν διαφέρει από την προσέγγιση που ο αμερικανικός κολοσσός υιοθέτησε κατά την ανάπτυξη του σημερινού λειτουργικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι η Microsoft θέλει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο την ευελιξία που προσφέρουν τα «υβριδικά» μηχανήματα – δηλαδή οι συσκευές με αποσπώμενα πληκτρολόγια ή ντιζάιν που επιτρέπει να λειτουργούν είτε σαν PC είτε σαν tablet. Γι' αυτές, τα Windows 10 θα έχουν τη νέα λειτουργία «Continuum», ώστε να μεταβάλλουν το γραφικό τους περιβάλλον ανάλογα με τον τρόπο χρήστης τους.

Η νέα έκδοση θα διατεθεί μέσα στο 2015 και θα είναι συμβατή με όλο το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα για τα Windows. Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα λειτουργεί στα smartphone, ούτε και η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Microsoft όταν θα διαθέσει το λογισμικό στο εμπόριο.

Παρ' όλα αυτά, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αναρτήσει στο ίντερνετ μια πιλοτική της έκδοση, για όσους θέλουν να τη δοκιμάσουν.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos