Ουγγαρία: Ανακάλεσε φόρο στο Ιντερνετ

01 Νοεμβρίου 2014 10:16

Οπισθεν ολοταχώς για τη φορολογία του Ιντερνετ έκανε χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

σε πολλές πόλεις της χώρας. Παρατηρητές θεώρησαν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποχώρησε προκειμένου οι διαδηλώσεις να μην επεκταθούν σε ευρύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Τι προέβλεπε το μέτρο

«Ηταν απειλητικό για τον Ορμπάν. Πλάι στις διαμαρτυρίες για τον φόρο, τον οποίο ιδίως οι νέοι ερμήνευσαν ως επίθεση στον τρόπο ζωής τους και ως απόρριψη του εκσυγχρονισμού της Ουγγαρίας, εμφανίστηκε και το αίτημα να εγκαταλείψει η Ουγγαρία την αντιευρωπαϊκή, φιλορωσική στάση της», σημείωσε η Κατρίν Κάλβαϊτ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου. «Δεν μπορούσε να προβλεφθεί εάν αυτό το κύμα θα εξελισσόταν σε πλατύ κίνημα εναντίον της κυβέρνησης».

«Ο φόρος δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό την παρούσα μορφή του», ανακοίνωσε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχωρεί κάθε δεκαπενθήμερο στο κυβερνητικό ραδιόφωνο Κοσούθ Ράντιο. Το μέτρο προέβλεψε επιβολή φόρου 150 φιορινιών (50 λεπτών) για κάθε gigabyte πληροφορίας που θα «κατεβάζουν» ή θα «ανεβάζουν» οι χρήστες του Ιντερνετ. Μετά τις αρχικές διαμαρτυρίες είχε ανακοινωθεί πλαφόν χρέωσης 700 φιορινιών για τα νοικοκυριά και 5.000 φιορινιών για τις επιχειρήσεις.

Το συντηρητικό κόμμα Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπάν έχει σημειώσει σαρωτικές νίκες στις περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές, καθώς και στις ευρωεκλογές. Επίσης, πολλά από τα μέτρα που έχει εφαρμόσει κατά καιρούς ήταν αμφιλεγόμενα και πυροδοτούσαν διαδηλώσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ανακρούει πρύμναν τόσο θεαματικά. «Ο κόσμος εξέφρασε αμφιβολίες για την ορθότητα του μέτρου», είπε ο Ορμπάν, ανακοινώνοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το νέο έτος.

Οι αντίπαλοι του νόμου, που πλημμύρισαν κατά δεκάδες χιλιάδες τους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλων πόλεων, χαρακτήρισαν τη φορολόγηση του Ιντερνετ ως απόπειρα να περιοριστεί η πρόσβαση στην αντικυβερνητική πληροφόρηση. «Ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της πληροφορίας και απλώνει πάνω από την Ουγγαρία ένα ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα», είπε στον γερμανικό Τύπο ο Μπαλάζ Γκουλιάς, δημιουργός της ομάδας «Εκατοντάδες χιλιάδες ενάντια στη φορολόγηση του Ιντερνετ» στο Facebook.

Ο Ορμπάν, αντιθέτως, έκανε λόγο για «τεχνικό ζήτημα φορολόγησης των τηλεπικοινωνιών» και απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «εσφαλμένη επικοινωνιακή διαχείριση σχετικά με το μέτρο».

«Πρόκειται για παραδοχή της αποτυχίας. Ποτέ στο παρελθόν η κυβέρνηση του κόμματος Φιντέζ, που διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, δεν είχε εγκαταλείψει άνευ όρων και εξαιτίας διαδηλώσεων νόμο που θα μπορούσε να επιβάλει χωρίς συζήτηση στη Βουλή», πρόσθεσε η Κάλβαϊτ. «Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν υπάρξει οργή και διαδηλώσεις, παραδείγματος χάρη ενάντια στον νόμο για τα ΜΜΕ ή ενάντια στο νέο Σύνταγμα. Αλλά το γεγονός ότι σε δύο ημέρες κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι άνθρωποι, όχι μόνο αντίπαλοι του Ορμπάν, είναι καινούργιο».

Την Κυριακή είχαν κατεβεί στους δρόμους της Βουδαπέστης 20.000 άτομα, ενώ δύο ημέρες αργότερα οι διαδηλωτές ήταν 50.000. Ο νόμος επρόκειτο να ψηφιστεί στις 17 Νοεμβρίου.

«Η υποχώρηση σημαίνει ότι το κόμμα Φιντέζ του Ορμπάν συνειδητοποίησε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες απώλειες εάν επιμείνει στην εισαγωγή του φόρου», δήλωσε η Κορνέλια Μαγκιάρ του Ουγγρικού Προοδευτικού Ινστιτούτου.

Οι οργανωτές των διαδηλώσεων ανακοίνωσαν ότι θα γιορτάσουν τη νίκη τους στον δρόμο. «Ο λαός της Ουγγαρίας σημείωσε νίκη απέναντι στην ανίκανη διοίκηση», είπαν καλώντας σε γιορτή χθες το απόγευμα. «Κερδίσαμε και οι νίκες πρέπει να γιορτάζονται». «Ηταν μια ιδιαίτερα κακή ιδέα», σχολίασε η εκπρόσωπος της επιτρόπου Ψηφιακών Υποθέσεων, Νέλι Κρους. «Ηταν μία από τις ενέργειες που περιορίζουν τις ελευθερίες στην Ουγγαρία».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos