H κυβερνοεπίθεση στη Sony δείχνει τη Β. Κορέα

05 Δεκεμβρίου 2014 14:45

Η αναζήτηση των υπαίτιων για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony Pictures Entertainment υποδεικνύει ότι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η Βόρεια Κορέα, καθώς εντοπίστηκαν

κάποια από τα «εργαλεία» που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους χάκερ σε παλαιότερες ανάλογες επιθέσεις κατά της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με καλώς πληροφορημένη πηγή, στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί που προσέλαβε η εταιρεία προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, που έλαβε χώρα στις 24 Νοεμβρίου, ένα μόλις μήνα πριν προβληθεί στους κινηματογράφους η ταινία «The Interview», μία κωμωδία στην οποία δύο δημοσιογράφοι στρατολογούνται από τη CIA προκειμένου να δολοφονήσουν τον ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι χάκερ αποκάλυψαν τεράστιο όγκο δεδομένων που διέθετε η εταιρεία, αλλά και έκλεισαν το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών σ' ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ.

Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ, αξίζει να σημειωθεί, με επιστολή που απέστειλε τον περασμένο Ιούνιο στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είχε καταγγείλει την ταινία ως «απροκάλυπτη υποστήριξη της τρομοκρατίας αλλά και πράξη πολέμου».

Παρά, όμως, τη βεβαιότητα της εταιρείας για την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δεν έχουν ακόμα εξετάσει ικανά στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι υπεύθυνη για την επίθεση στα στούντιο της Sony είναι η Βόρεια Κορέα.

Η επίθεση, όμως, κατά της Sony προκάλεσε έντονη ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση και τους ειδικούς ασφαλείας στον κυβερνοχώρο καθώς ήταν η πρώτη φορά που τόσο ισχυρό «κακόβουλο λογισμικό», το οποίο μπορεί να θέτει εκτός λειτουργίας ολόκληρα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμερικανικής επιχείρησης. Οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από τους χάκερ περιελάμβαναν και έγγραφα με τη μισθοδοσία του 2005 καθώς και άλλα στοιχεία του προσωπικού από την εταιρεία οικονομικών συμβούλων Deloitte & Touche. Σύμφωνα με το καλωδιακό ειδησεογραφικό δίκτυο Fusion, τα στοιχεία αυτά πιθανώς να φυλάσσονταν στον προσωπικό υπολογιστή κάποιου εργαζομένου στη Sony, οποίος είχε εργαστεί και στην Delloitte και είχε αποθηκεύσει κάποια έγγραφα.

Ποιοι κάνουν την έρευνα

Η Sony, προκειμένου να βρει τον υπεύθυνο της κυβερνοεπίθεσης, ανέθεσε την έρευνα στην εταιρεία FireEye Inc και τη μονάδα Mandiant. Ωστόσο αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους πολύπλοκες επιθέσεις μπορούν να εξαπολυθούν από κυβερνήσεις, οργανώσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα. Tέλος, η εταιρεία Sony δεν πρόκειται να κατονομάσει τον υπεύθυνο της επίθεσης εναντίον της πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos