Υπολογιστές που... μπλοφάρουν

10 Ιανουαρίου 2015 16:07

Το ένα μετά το άλλο πέφτουν τα «κάστρα» της ανθρώπινης νοημοσύνης και στο μέλλον καλά θα έκαναν τα καζίνο να απαγορεύσουν την πρόσβαση όχι μόνο στους ανηλίκους, αλλά

και στα ρομπότ-παίκτες. Ο καλύτερος παίκτης πόκερ είναι ένα νέο πρόγραμμα λογισμικού που δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες και βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μπόουλινγκ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters και το Nature, δήλωσαν ότι ο αλγόριθμος του πόκερ δεν μπορεί να νικηθεί, ακόμη κι αν ένας άνθρωπος παίζει όλη του τη ζωή εναντίον του (πρόκειται για πόκερ που παίζεται με δύο μόνο άτομα).

Κάνει και μπλόφες

Ο,τι φύλλο κι αν έχει ο άνθρωπος παίκτης, όποια τακτική κι αν ακολουθεί, στο τέλος θα νικήσει ο υπολογιστής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάνει ουκ ολίγες μπλόφες! Το νέο επίτευγμα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων επιτυχιών που έχουν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, ξεκινώντας το 1997, όταν ο υπερυπολογιστής Deep Blue της ΙΒΜ νίκησε για πρώτη φορά τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ. Πιο πρόσφατα, το 2001, o υπερυπολογιστής Watson, επίσης της ΙΒΜ, νίκησε κατά κράτος τους ανθρώπους συμπαίκτες του στο παιγνίδι γνώσεων Jeopardy.

Βάση, η θεωρία παιγνίων

Παιγνίδια, όπως το σκάκι, θεωρούνται πιο εύκολα για μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, επειδή όλοι οι παίκτες έχουν τέλεια πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στο παιχνίδι προτού πάρουν μια απόφαση. Στην περίπτωση όμως παιχνιδιών όπως το πόκερ, δεν ισχύει το ίδιο, επειδή οι παίκτες δεν ξέρουν ποια χαρτιά κρατούν οι υπόλοιποι.

Το νέο πρόγραμμα πόκερ με την ονομασία Cepheus (Κηφεύς), που βασίζεται στη θεωρία των παιγνίων, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και αυτό το πρόβλημα της αβεβαιότητας. Εχοντας παίξει μόνο του άπειρα παιγνίδια πόκερ, έχει σχεδιαστεί να μαθαίνει από την εμπειρία του.

«Το μοντέλο μας πέρασε δύο μήνες παίζοντας πόκερ ξανά και ξανά. Εριχνε 24 τρισεκατομμύρια φύλλα κάθε δευτερόλεπτο επί δύο μήνες, περισσότερα από όσα έχει ρίξει όλη η ανθρωπότητα. Ετσι, κατά μια έννοια, δεν είναι περίεργο που έχει αναπτύξει πια την τέλεια στρατηγική», δήλωσε ο Μάικλ Μπόουλινγκ.

Και σε κρίσιμους τομείς

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι παρόμοιοι αλγόριθμοι, που λύνουν το πρόβλημα της αβεβαιότητας και της ελλιπούς πληροφόρησης, θα μπορούσαν μελλοντικά να αξιοποιηθούν σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως, π.χ., στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων, στην ιατρική, στις επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις, στις επενδυτικές αποφάσεις κ.ά.

Οποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει (μάταια) την τύχη του εναντίον του αλγορίθμου, παίζοντας μια παρτίδα ηλεκτρονικού πόκερ στη διεύθυνση του καναδικού πανεπιστημίου: poker.srv.ualberta.ca

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos