Η Sony στον κόσμο του ήχου υψηλής ανάλυσης

15 Φεβρουαρίου 2015 16:03

«Διαβατήριο» στον κόσμο του ήχου υψηλής ανάλυσης, με μία λύση προσιτού κόστους για τους μουσικόφιλους, δίνει η Sony με το Walkman NWZ-A15.

Σήμα κατατεθέν του NWZ-A15 είναι ότι υποστηρίζει αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης (high-resolution audio), δηλαδή ψηφιακά αρχεία στα οποία τα ηχητικά δεδομένα δεν έχουν συμπιεσθεί, όπως γίνεται στα CD ή τα MP3. Επομένως, όταν αναπαραχθούν από μία συμβατή συσκευή –όπως το Walkman της ιαπωνικής εταιρείας– αποδίδουν ήχο με εντυπωσιακά μεγαλύτερη καθαρότητα και λεπτομέρεια.

Ο ήχος υψηλής ανάλυσης θεωρείται η επόμενη ημέρα στη μουσική ακρόαση, κι αυτό γιατί πλησιάζει πολύ περισσότερο την αυθεντική ηχογράφηση στο στούντιο. Το «μυστικό» κρύβεται στον ρυθμό δειγματοληψίας, ο οποίος στα αρχεία hi-res audio είναι υψηλότερος απ’ ό,τι στην περίπτωση των CD ή των ΜΡ3, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρότερη η απώλεια πληροφορίας. Ωστόσο, οι περισσότερες φορητές συσκευές αναπαραγωγής hi-res audio είναι από πολύ έως αρκετά ακριβές – ενδεικτικά το Pono Player του μουσικού Νιλ Γιανγκ που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ γύρω στα 350 ευρώ.

Η πρόταση της Sony είναι μια πιο μικρή και ελαφριά ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής ήχου υψηλής ανάλυσης, με πάχος μόλις 9 χιλιοστά και βάρος που δεν ξεπερνά τα 66 γραμμάρια. Επίσης, συγκαταλέγεται στις πιο προσιτές επιλογές, στοιχίζοντας 200 ευρώ στην Ελλάδα. Βέβαια, για να κρατήσει χαμηλά την τιμή, η εταιρεία έκανε ορισμένες «εκπτώσεις», με σημαντικότερη πως στη συσκευασία δεν περιλαμβάνονται ακουστικά προδιαγραφών hi-res audio, τα οποία θα πρέπει να προμηθευτεί κανείς ξεχωριστά. Επίσης, το Walkman δεν συνδέεται στο Ιντερνετ και η οθόνη δεν υποστηρίζει αφή, με συνέπεια ο χειρισμός του να γίνεται μόνο με τα πλήκτρα.

Ωστόσο, ο κατασκευαστής του NWZ-A15 δεν έκανε συμβιβασμούς στα υποσυστήματα που αφορούν την κύρια «αποστολή» του, δηλαδή την ακουστική εμπειρία. Ετσι, κυριολεκτικά «απογειώνει» τη μουσική απόλαυση, κάνοντας τον ήχο να φτάνει στα ακουστικά πολύ πιο «βαθύς» και εντυπωσιακά ευκρινής, ώστε να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα επιμέρους μουσικά όργανα. Αναπαράγοντας το ίδιο τραγούδι σε hi-res audio και σε ΜΡ3, θα συνειδητοποιήσει κανείς πως η διαφορά είναι πραγματικά χαώδης.

Το αποτέλεσμα είναι πως, από άποψη απόδοσης, το Walkman μπορεί να συγκριθεί με αρκετά ακριβότερες συσκευές hi-res audio, κάτι που σύμφωνα με τη Sony χρωστά και στο ανθεκτικό περίβλημά του από χυτό αλουμίνιο, το οποίο μειώνει περαιτέρω τον ηλεκτρικό θόρυβο και σταθεροποιεί την αναπαραγωγή ήχου. Υποστηρίζοντας μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φορμά (όπως FLAC, ALAC και AIFF), η συσκευή μπορεί επίσης να αναβαθμίσει αρχεία συμπιεσμένου ήχου σε καλύτερη ποιότητα.

Το Walkman έρχεται με αποθηκευτικό χώρο 16 GB, που επεκτείνεται με κάρτες micro SD, ενώ η αυτονομία του φτάνει τις 30 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής, οι οποίες γίνονται 50 στην περίπτωση αρχείων ΜΡ3.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos