×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Στο φως τα μυστικά του μεγαλύτερου θωρηκτού στον κόσμο

15 Μαρτίου 2015 08:39

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για το ιαπωνικό θωρηκτό Μουσάσι, το μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος που ναυπηγήθηκε ποτέ, το οποίο καταβυθίστηκε τον Οκτώβριο του 1944.

Ο θαλάσσιος τάφος εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Τelegraph και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που μελέτησαν τις πρώτες εικόνες, το σκάφος πρέπει να υπέστη δύο εκρήξεις στα υποφράγματα πυρομαχικών που το έκοψαν στα τρία.

Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το τι συνέβη τελικά στο Μουσάσι έγιναν κατά την απευθείας μετάδοση των εικόνων του ναυαγίου που εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα από τον Πολ Αλεν, έναν εκ των ιδρυτών της Microsoft, και την ομάδα του.

Η διάρκειας 90 λεπτών επιχείρηση στη θάλασσα Σιμπουγιάν στις κεντρικές Φιλιππίνες προσέφερε πολλές νέες πληροφορίες για το Μουσάσι.

Το σκάφος, το οποίο έχει μήκος 266 μέτρων και εκτόπισμα 72 χιλιάδων τόνων είναι το δεύτερο πλοίο της τάξης Γιαμάτο του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού, και δέχθηκε τις επιθέσεις των Αμερικανών προτού καταφέρει να επέμβει στην αμερικανική εισβολή στη νήσο Λέιτε των Φιλιππίνων το 1944. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στις διάθεσή τους, το σκάφος εβλήθη από 19 τορπίλες και 17 βόμβες προτού καταβυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό του τάφο 1.376 από τους 2.399 άνδρες του πληρώματος.

Σημαντικές φθορές

Οπως φαίνεται στην ταινία που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, η πρύμνη και η πλώρη του Μουσάσι έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και βρίσκονται διαχωρισμένες σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους σε βάθος περίπου ενός χιλιομέτρου από την επιφάνεια των υδάτων. Αντιθέτως, το κεντρικό κομμάτι τους σκάφους φαίνεται να έχει υποστεί λιγότερες ζημιές, αν και εκεί εντοπίστηκαν κάποιες καταστροφές από βόμβες. Ενδεικτικό της ισχύος των εκρήξεων που προκάλεσαν την καταβύθιση του πλοίου είναι ότι τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μία έκταση με μήκος 966 μέτρων και πλάτος 533 μέτρων.

Ο Αλεν και η ερευνητική ομάδα του προκειμένου να εντοπίσουν το σκάφος συνδύασαν τα ιστορικά στοιχεία που διέθεταν και τη σύγχρονη τεχνολογία. «Η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με συντάρασσε από τα νιάτα μου, ενώ με εμπνέει και η υπηρεσία του πατέρα μου στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλεν όταν εντοπίστηκε το θωρηκτό. «Το Μουσάσι είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό επίτευγμα της μηχανικής κι εγώ παραμένω στην καρδιά μου μηχανικός. Εκτιμώ αφάνταστα την τεχνολογία αλλά και την προσπάθεια που απαίτησε η ναυπήγηση αυτού του σκαριού. Αισθάνομαι τιμή που διαδραμάτισα κάποιο ρόλο στον εντοπισμό του και ταυτόχρονα αποτίουμε τιμή στη μνήμη, αλλά και την αδιαμφισβήτητη γενναιότητα του πληρώματος» τόνισε ο Αλεν.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos