Τα ρομπότ νέας γενιάς είναι εδώ. Αυτόνομοι αχθοφόροι σε νοσοκομεία

18 Μαϊος 2015 10:48

Αυτόνομοι «αχθοφόροι» σε νοσοκομεία οι οποίοι ανεφοδιάζουν τους θαλάμους με καθαρά σεντόνια και άδειους κάδους σκουπιδιών, μηχανικοί μπάτλερ για ξενοδοχεία που μεταφέρουν στα δωμάτια τις παραγγελίες των πελατών, ακόμη και ρομποτικοί ρεσεψιονίστ σε πολυκαταστήματα, οι οποίοι οδηγούν τους πελάτες στον διάδρομο με το προϊόν που αναζητούν.


Μπορεί να μοιάζουν βγαλμένα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο τέτοια μηχανήματα χρησιμοποιούνται ήδη στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας πως μέσα στα επόμενα χρόνια η ρομποτική στοχεύει κυριολεκτικά να «εισβάλει» στην καθημερινότητά μας.

 

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ρομπότ νέας «γενιάς» είναι πως μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια σε πολυσύχναστους χώρους – όπως, για παράδειγμα, τα 26 ηλεκτρικά αυτόνομα οχήματα της ελβετικής Swisslog, στους διαδρόμους του καινούργιου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νότιας Γλασκώβης στη Σκωτία. Τα ρομπότ κόστισαν στο νοσοκομείο 1,3 εκατ. βρετανικές λίρες και μοιάζουν με χαμηλές βάσεις με ροδάκια, πάνω στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων, δίσκοι με φαγητό, σεντόνια και κουβέρτες. Ετσι, αναλαμβάνουν όλες τις μεταφορές ανάμεσα στους 14 ορόφους του κτιρίου και το υπόγειο, βρίσκοντας τον δρόμο τους χωρίς καμία βοήθεια. Μεταφορές κάνει και το Relay της αμερικανικής Savioke, αλλά σε ξενοδοχεία, παραδίδοντας στην πόρτα του δωματίου του πελάτη την παραγγελία του – π.χ. τις επιπλέον πετσέτες που ζήτησε ή τα σνακ. Μια πιλοτική έκδοση του ρομπότ, με την επωνυμία SaviOne, δοκιμάσθηκε από τον περασμένο Αύγουστο και για έξι μήνες στο ξενοδοχείο Aloft στην Καλιφόρνια, πραγματοποιώντας 2.000 παραδόσεις σε... ανυποψίαστους πελάτες και ζητώντας τους να βαθμολογήσουν τις υπηρεσίες του. Μάλιστα, οι βαθμολογίες ήταν τόσο υψηλές, που δεν χρειάσθηκαν πολλές βελτιώσεις στο ύψους 1 μέτρου μηχάνημα. Ετσι, σε μερικές εβδομάδες τα πρώτα Relay θα κάνουν την εμφάνισή τους σε αμερικανικά ξενοδοχεία.

Το Relay μπορεί να μεταφέρει έως και 4,5 κιλά, ενώ «συνεννοείται» με τους πελάτες μέσω της οθόνης αφής του. Αντίθετα, το OSHbot των επίσης αμερικανικών Fellow Robots και Lowe's, χρησιμοποιεί επιπλέον μηχανική όραση και αναγνώριση φωνής. Από τον περασμένο Νοέμβριο, ο μηχανικός ρεσεψιονίστ βρίσκεται στην είσοδο του υποκαταστήματος της αλυσίδας Orchard Supply Hardware στο Σαν Χοσέ, το οποίο εμπορεύεται εργαλεία και είδη σπιτιού. Εκεί, οι καταναλωτές μπορούν να το ρωτήσουν πού βρίσκεται το προϊόν που ψάχνουν, ή να του δείξουν το αντικείμενο που θέλουν να αντικαταστήσουν (π.χ. ένα σωλήνα), και εκείνος θα τους οδηγήσει στο κατάλληλο ράφι.

Πάντως, τα παραπάνω μηχανήματα δίνουν μια «πρόγευση» από αρκετές ακόμη φουτουριστικές εφαρμογές που βρίσκονται στα σκαριά. Απόδειξη ο ρομποτικός... μπάρμαν για κρουαζιερόπλοια που ανέπτυξε η γερμανική Kuka, ο οποίος αποτελείται από δύο μηχανικούς βραχίονες που μπορούν να ετοιμάσουν οποιοδήποτε ποτό ή κοκτέιλ τους παραγγείλει ένας πελάτης μέσω smartphone. Επίσης, στην πρόσφατη έκθεση βιομηχανικής τεχνολογίας Hannover Messe, στο Ανόβερο στα μέσα Απριλίου, το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer έδειξε το Care-O-bot 4, ένα ρομπότ με δύο «χέρια» το οποίο είναι εξοπλισμένο με τεχνολογίες αυτόματης πλοήγησης και αναγνώρισης αντικειμένων.

Το Care-O-bot 4 προορίζεται κατ' αρχάς για σερβιτόρος σε εστιατόρια αλλά και για αποθηκάριος σε εγκαταστάσεις logistics. Επιπλέον, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχεία για τη μεταφορά των αποσκευών, αλλά και σε ιδρύματα και νοσοκομεία, για τη φροντίδα αρρώστων και ηλικιωμένων. Την ίδια στιγμή, αν και οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου δεν έχουν ανακοινώσει πόσο ακριβώς θα κοστίζει, υποστηρίζουν πως η τιμή του Care-O-bot 4 δεν θα είναι απαγορευτική ακόμη και για χρήση στο σπίτι όπου, παίζοντας τον ρόλο οικιακού βοηθού, θα βοηθά στο σερβίρισμα, το μαγείρεμα και το καθάρισμα.

Για τα νοικοκυριά προορίζεται και ο ρομποτικός σεφ της βρετανικής Moley Robotics, ο οποίος παρουσιάσθηκε επίσης στην Hannover Messe και διαθέτει κάμερες αλλά και δύο βραχίονες που εγκαθίστανται πάνω από την κουζίνα. Ετσι, ο σεφ θα αναλαμβάνει όχι μόνο όλη την προετοιμασία του φαγητού –από το τεμάχισμα των συστατικών, έως το μαγείρεμα– αλλά και την τοποθέτηση των χρησιμοποιημένων σερβίτσιων στο πλυντήριο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν της θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2017, περίπου στα 17.000 δολάρια, και θα «γνωρίζει» εξαρχής να εκτελεί 2.000 διαφορετικές συνταγές.

Εργασία με ανθρώπους

Παράλληλα με τους μηχανικούς σεφ και μπάρμαν, και οι βιομηχανικές ρομποτικές εφαρμογές αναμένεται να πολλαπλασιασθούν τα επόμενα χρόνια, με «συνεργατικά ρομπότ» τα οποία θα δουλεύουν δίπλα στους ανθρώπους «συναδέλφους» τους, εξοπλισμένα με συστήματα που θα εγγυώνται πως δεν πρόκειται να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα. Ετσι, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, όπου τα κάθε λογής αυτοματοποιημένα μηχανήματα βρίσκονται μέσα σε «κλωβούς» για λόγους ασφάλειας, τα «συνεργατικά ρομπότ» θα αλληλοσυμπληρώνονται με το ανθρώπινο προσωπικό στις δουλειές που αναλαμβάνουν, κάνοντας πιο ευέλικτη τη διαδικασία παραγωγής.

Ενα τέτοιο ρομπότ συναρμολόγησης, το YuMi, παρουσίασε η ελβετική ΑΒΒ στην έκθεση Hannover Messe, το οποίο «βλέπει» και «αισθάνεται» τι αγγίζει, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση με κάποια κίνηση των δύο «χεριών» του να τραυματίσει κάποιον υπάλληλο ή να καταστρέψει αυτό που συναρμολογεί. Εκτός από λεπτεπίλεπτες, οι κινήσεις του είναι και επιδέξιες, αφού για παράδειγμα μπορεί να περάσει την κλωστή στη βελόνα ή να χειρισθεί εξαρτήματα «έξυπνων» συσκευών. Εμφαση στα «συνεργατικά ρομπότ» δίνουν και άλλοι κατασκευαστές, όπως η γερμανική Fanuc και η γαλλική Akeo Plus.

Οσον αφορά, πάντως, το «αντίτιμο» τέτοιων καινοτομιών στις θέσεις εργασίας, οι αναλυτές εμφανίζονται κυριολεκτικά διχασμένοι.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos