Δωρεάν «κατεβάζει» από το Διαδίκτυο το 88% των Ελλήνων χρηστών

02 Σεπτεμβρίου 2015 19:21

Η Ελλάδα υστερεί στη χρήση του Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, όπως έδειξε έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Flash Eurobarometer 411), οι εννέα στους δέκα Ελληνες χρήστες ενδιαφέρονται κυρίως για δωρεάν περιεχόμενο.

Τέλος, πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας αποτελεί η «αδιαφορία» των Ευρωπαίων πολιτών για το περιεχόμενο άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον στο διαδικτυακό περιεχόμενο, η Ευρώπη απέχει πολύ από το να καταστεί μια ένωση ή/και μια ενιαία αγορά. Αναλυτικότερα, το ευρωβαρόμετρο που παρουσίασε η Κομισιόν στο τέλος Αυγούστου, με τίτλο «Πρόσβαση στο διασυνοριακό online περιεχόμενο», επιβεβαιώνει την υστέρηση της χώρας σε σχέση με την Ε.Ε. στη χρήση του Διαδικτύου. Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα απάντησαν ότι κατά 75% έχουν κάνει χρήση του Διαδικτύου τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, έναντι 82% στην Ε.Ε. των 28 (Ε.Ε.-28). Οι χρήστες που πραγματοποιούν καθημερινή χρήση του Διαδικτύου ανέρχονται στο 64% του πληθυσμού για την Ελλάδα και στο 69% στην Ε.Ε.-28.

 

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι Ελληνες χρήστες Διαδικτύου κάνουν πιο «βαριά» χρήση των online υπηρεσιών σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο. Ωστόσο, οι Ελληνες χρήστες, κατά κανόνα, αναζητούν δωρεάν περιεχόμενο. Σχεδόν το 88% των χρηστών online περιεχομένου (π.χ. ταινίες, μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία κ.λπ.) δεν έχει πληρώσει ποτέ για την πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό (π.χ. ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, video clips κ.ο.κ.). Ο μέσος όρος στην Ε.Ε.-28 είναι 70%. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας χρήστης μπορεί να πληρώσει για περιεχόμενο είτε μέσω συνδρομής είτε ανά χρήση (π.χ. ανά κατέβασμα, ανά θέαση, ανά ακρόαση κ.λπ.). Σε ό,τι αφορά την ακρόαση/κατέβασμα μουσικής, ενώ οι Ελληνες χρήστες κατατάσσονται τρίτοι στη σειρά στην Ε.Ε.-28 από άποψη χρήσης –σχεδόν το 73% έχει κάνει χρήση μία τουλάχιστον φορά– αυτοί που έχουν πληρώσει για τις υπηρεσίες αυτές αντιστοιχούν στο 11%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τρίτη από το τέλος θέση της Ε.Ε.-28.

Πάντως, στο επίπεδο της λήψης υπηρεσιών επί πληρωμή, οι Ελληνες χρήστες, με βάση τη σχετική έρευνα, εμφανίζονται περισσότερο διατιθέμενοι στην απόκτηση online περιεχομένου βιβλίων παρά μουσικής ή ταινιών κ.λπ. Τέλος, ιδιαίτερα αρνητικό εύρημα της έρευνας είναι ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για περιεχόμενο άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Ενας στους δύο χρήστες Διαδικτύου δεν ενδιαφέρεται για περιεχόμενο άλλου κράτους-μέλους, ενώ στους Ευρωπαίους μη-χρήστες το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 80%. Το Ευρωβαρόμετρο διενεργήθηκε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου σε δείγμα μεγαλύτερο των 26.000 κατοίκων της Ε.Ε.-28. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.000 κάτοικοι, και τα αποτελέσματά του παρουσιάσθηκαν στις 28 Αυγούστου 2015.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos