«Το Android, μοντέλο ανοιχτής καινοτομίας», απαντά η Google

22 Απριλίου 2016 08:45

Αναφορικά με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών και στους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας


«Το Android έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αξιόλογου - και το σημαντικότερο, βιώσιμου - οικοσυστήματος, βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ανοιχτή καινοτομία. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξουμε πώς το Android υποστηρίζει τον ανταγωνισμό και δίνει επιλογές στους καταναλωτές», αναφέρει μέσω του επίσημου blog ο Κεντ Γουόκερ, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Google, σχετικά με το θέμα που προέκυψε μετά από τη δημοσίευση της άποψης ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών Android και στους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με το μοντέλο μας, και σήμερα δημοσίευσε μια δήλωση αιτιάσεων, εγείροντας ερωτήσεις για την επίδρασή του στον ανταγωνισμό. Λαμβάνουμε αυτές τις ανησυχίες πολύ σοβαρά, όμως πιστεύουμε ότι το μοντέλο της εταιρείας μας κρατά το κόστος των κατασκευαστών χαμηλά και την προσαρμοστικότητα τους υψηλή, ενώ δίνει στους καταναλωτές έναν ξεχωριστό και άνευ προηγουμένου έλεγχο στις κινητές συσκευές τους», αναφέρει σε άλλο σημείο της δημοσίευσής του ο Κεντ Γουόκερ.

Εξηγεί δε, πως σχεδιάστηκε το μοντέλο διάθεσης του λειτουργικού συστήματος που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο των έξυπνων φορητών συσκευών: «Οι συμφωνίες με τους συνεργάτες μας είναι πλήρως σε εθελοντική βάση. Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το Android χωρίς την Google. Δοκιμάστε το. Μπορείτε να κατεβάσετε το ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα δωρεάν, να το τροποποιήσετε όπως θέλετε, και να φτιάξετε ένα κινητό. Εταιρίες όπως η Amazon κάνουν ακριβώς αυτό.

Οι κατασκευαστές που θέλουν να συμμετέχουν στο οικοσύστημα του Android, δεσμεύονται να δοκιμάσουν και να πιστοποιήσουν ότι οι συσκευές τους θα υποστηρίζουν τις εφαρμογές του Android. Χωρίς αυτή τη δέσμευση, οι εφαρμογές δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν από τη μια συσκευή Android στην άλλη.

Φανταστείτε πόσο απογοητευτικό θα ήταν αν μια εφαρμογή που κατεβάσατε σε μια συσκευή Android δεν δούλευε σε άλλο κινητό από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής μπορεί να διαλέξει να φορτώσει τη σουίτα των εφαρμογών της Google στη συσκευή του και να προσθέσει επίσης ελεύθερα και άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, τα κινητά τηλέφωνα σήμερα βγαίνουν με ένα μεγάλο αριθμό προ εγκατεστημένων εφαρμογών (από την Microsoft, το Facebook, την Amazon, το Google, τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και άλλους).

Το Android είναι δωρεάν για να χρησιμοποιηθεί από τους κατασκευαστές, απαιτείται όμως σημαντικό κόστος για να δημιουργηθεί, να βελτιωθεί, να διατηρηθεί ασφαλές και να προστατευθεί από άλλες πατέντες σουίτας. Εμείς παρέχουμε το Android δωρεάν και εξισορροπούμε τα κόστη μας μέσω εσόδων από τις Google εφαρμογές και υπηρεσίες μας που διανέμουμε μέσω Android.

Και είναι απλό και εύκολο για τους χρήστες να προσωποποιήσουν τις συσκευές τους και να κατεβάσουν εφαρμογές από μόνοι τους, ακόμα και εφαρμογές που είναι σαφώς ανταγωνιστικές των δικών μας. Η δημοτικότητα εφαρμογών όπως Spotify, WhatsApp, Angry Birds, Instagram, Snapchat και πολλών άλλων δείχνει πόσο εύκολο είναι για τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις καινούργιες εφαρμογές που επιθυμούν. Πάνω από 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές έχουν κατέβει σε σύστημα Android».

Το σημείωμά του Κεντ Γουόκερ καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ένας αριθμός ρυθμιστικών αρχών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες μπορούν εύκολα να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές, όπως και να αλλάξουν την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις κινητές συσκευές τους.

«Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: σχεδιάσαμε το λειτουργικό μας για να προωθεί τις επιλογές των κατασκευαστών και των χρηστών. Και να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνοντας και την Ευρώπη, όπου υπάρχει μια ακμάζουσα αγορά και οικονομία των εφαρμογών».

www.protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos