Και όμως, οι μισοί Έλληνες θα υποστήριζαν την κατάργηση των μετρητών!

14 Μαϊος 2016 15:03

Αντίθετα, μεγάλος σκεπτικισμός για μια τέτοια κίνηση καταγράφεται στη Γαλλία και την Ισπανία, με το 70,8% και το 69%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων να είναι αντίθετοι


Είναι η κατάργηση των μετρητών ένα βήμα προς το μέλλον; Κάποιοι προφητεύουν ότι σε μερικά χρόνια οι συχνά επαναλαμβανόμενες πληρωμές θα είναι “αόρατες”, δηλαδή δεν θα απασχολούν τον καταναλωτή, αφού η επέκταση του Ίντερνετ των Πραγμάτων θα επιτρέψει την αυτοματοποιημένη πραγματοποίηση τους μέσω διαφόρων διασυνδεδεμένων συσκευών και τον χρήστη να πρέπει απλά να επιβεβαιώνει με μία κίνηση τη συναλλαγή.

Προφανώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα μετρητά δεν θα έχουν θέση. Και παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η χρήση τους παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη, με τον τζίρο των συναλλαγών με κάρτες (σε φυσικά και on line σημεία πώλησης) να κινείται σε οριακά διψήφια νούμερα ακόμα και μετά την επιβολή των capital controls, ένας στους δύο θα υποστήριζε την ολική κατάργησή τους.

Σύμφωνα με έρευνα της paysafecard, εταιρείας με σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά των προπληρωμένων συναλλαγών στο Internet, οι μισοί Έλληνες (49,3%) δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν ένα τέτοιο μέτρο.

Αντίθετα, μεγάλος σκεπτικισμός για μια τέτοια κίνηση καταγράφεται στη Γαλλία και την Ισπανία, με το 70,8% και το 69%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων να είναι αντίθετοι. Επίσης, σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Βρετανία (όπου πάντως οι πληρωμές με κάρτες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες), η πλειονότητα δείχνει την ισχυρή της αντίθεση στην επιβολή ανάλογων μέτρων.

Πάντως, στην ερώτηση όπου κλήθηκαν να επιλέξουν συναλλαγές με ή χωρίς μετρητά, στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εμφανίστηκαν να προτιμούν, γενικά, την πληρωμή χωρίς τη χρήση μετρητών. Το 48,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά να μην χρησιμοποιεί μετρητά, ενώ το 37,2% ανέφερε τα μετρητά ως πρώτη του επιλογή. Οι υπόλοιποι εκ των συμμετεχόντων παρέμειναν αναποφάσιστοι.

Από πλευράς ηλικιακής ομάδας, οι νεότεροι (18-25 ετών) είναι αυτοί που προτιμούν περισσότερο τα μετρητά (48,4%), ενώ στις αμέσως επόμενες ηλικίες (26-35 ετών) η προτίμηση για συναλλαγές χωρίς μετρητά είναι ιδιαίτερα ισχυρή (53,4%). Οι Αυστριακοί είναι αυτοί που προτιμούν περισσότερο τις συναλλαγές με μετρητά (56,4%), ενώ ακολουθούν οι Έλληνες (52%) και οι Γερμανοί (50%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη προτίμηση σε συναλλαγές χωρίς μετρητά δείχνουν οι Πολωνοί (74,8%), οι Γάλλοι (59%) και οι Ιταλοί (53.2%).

Ακόμα, η επιλογή πληρωμής των διαδικτυακών συναλλαγών μέσω ενός τρόπου που θα έμοιαζε με τα μετρητά (cash-like) φαντάζει μάλλον ελκυστική στην πλειονότητα των Ευρωπαίων, καθώς το 18,1% από το σύνολο του δείγματος δηλώνει ότι "δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ κάτι τέτοιο". Ειδικότερα στην Ελλάδα, μόλις το 14,5% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου δηλώνει ότι θα ήταν αδιάφορο για μία τέτοια μέθοδο πληρωμών.

Το θέμα αυτό δείχνει να σχετίζεται με την απροθυμία, ή την αβεβαιότητα, πολλών χρηστών του διαδικτύου να εισάγουν προσωπικά δεδομένα σε online περιβάλλον. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών (56,3%) δηλώνει ιδιαιτέρως συνετό με τη χρήση τέτοιων στοιχείων.

www.protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos