Μια νέα εποχή για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

25 Σεπτεμβρίου 2016 15:52

Μια νέα εποχή για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες σηματοδοτεί η οριστική κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου 2017. Οι σχετικές χρεώσεις, που μέχρι σήμερα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ψηφιακού περιβάλλοντος στην Ένωση, μετά από εντονότατες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε., θα αποτελούν σε λιγότερο από ένα χρόνο παρελθόν.

Θα προβλεφθούν, ωστόσο, δικλείδες (στη λογική της “ορθής χρήσης”), ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από τους καταναλωτές
Η κατάργηση της περιαγωγής θα έχει, ωστόσο, κάποιους αστερίσκους και προϋποθέσεις, καθώς δεν θα υπάρχουν μεν χρονικά όρια στις επικοινωνίες ή στον όγκο των δεδομένων, ωστόσο έχουν προβλεφθεί δικλείδες (στη λογική της “ορθής χρήσης”), ώστε να μην γίνει κατάχρηση από τους καταναλωτές.

 

Χθες, το σώμα των Επιτρόπων συζήτησε ένα αναθεωρημένο σχέδιο των κανόνων που απαιτούνται για να αποφευχθούν εγκαίρως οι καταχρήσεις μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017. Συζήτησαν επί μιας νέας προσέγγισης όσον αφορά την αρχή της “εύλογης χρήσης” και συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν στους καταναλωτές όρια όσον αφορά το χρόνο ή τον όγκο κατά τη χρήση των κινητών τους συσκευών στο εξωτερικό εντός της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, η νέα αυτή προσέγγιση προβλέπει ισχυρό μηχανισμό διασφάλισης για τους φορείς εκμετάλλευσης έναντι πιθανών καταχρήσεων.

Πλέον, το σώμα των Επιτρόπων θα εγκρίνει την τελική πρόταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2016, όπως προβλέπει ο Κανονισμός για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής, με βάση τις απόψεις που θα διαβιβάσουν ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), τα κράτη - μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

“Αν κάποιος είναι κάτοικος Φρανκφούρτης ή Παρισιού και για έναν ολόκληρο χρόνο χρησιμοποιεί μια κάρτα sim που έχει αγοραστεί στο Ταλίν, αλλά ο ίδιος δεν έχει πάει ποτέ στην Εσθονία, τότε είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί η απάτη και να χρειαστεί να δώσει απαντήσεις κι αν δεν είναι ικανοποιητικές, τότε να του επιβληθούν μεγαλύτερες χρεώσεις στο μέλλον”, τόνισε, εξηγώντας την ανάγκη των δικλείδων ασφαλείας στην περιαγωγή, ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Günther H. Oettinger.

Αλλαγές
Το Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε Σχέδιο Εκτελεστικής Πράξης (Draft Implementing Regulation), στο πλαίσιο των νομοθετικών ενεργειών για την κατάργηση του roaming το επόμενο καλοκαίρι. Το σχέδιο αποδείχτηκε λιγότερο φιλόδοξο απ’ όσο είχε αρχικά διαφανεί, καθώς περιόριζε τη δωρεάν περιαγωγή στις 90 ημέρες ανά καταναλωτή ετησίως, στη βάση της πολιτικής ορθής χρήσης.

Η Επιτροπή είχε προτείνει μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι πελάτες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το κινητό τους εντός της Ε.Ε. χωρίς να επιβαρύνονται με τέλη περιαγωγής, αλλά σε εγχώριες τιμές για ένα σύνολο τουλάχιστον 90 ημερών ανά έτος. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά η Επιτροπή περιόριζε την πλήρως δωρεάν περιαγωγή σε 90 μόλις μέρες ανά έτος και ανά καταναλωτή, ενώ πέραν αυτών θα χρεώνεται εκ νέου τέλος roaming.

Το Σχέδιο που παρουσιάστηκε επιχειρούσε, μεταξύ άλλων, να οριοθετήσει την “πολιτική ορθής χρήσης” της περιαγωγής, καθώς και το τι μπορούν οι εταιρείες να θεωρούν ως “καταχρηστικές χρήσεις”. Ως παραδείγματα καταχρηστικής χρήσης αναφερόταν, για παράδειγμα, μία πρακτική κατά την οποία ο πελάτης αγοράζει μια κάρτα SIM σε άλλη χώρα της Ε.Ε., όπου οι εγχώριες τιμές είναι χαμηλότερες, για να την χρησιμοποιήσει στην χώρα του ή όταν ο πελάτης μένει μόνιμα στο εξωτερικό με μια εγχώρια συνδρομή στη χώρα του.

Με παρέμβαση του, ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Juncker, πήρε πίσω το Σχέδιο, προαναγγέλλοντας νέα παρέμβαση, η οποία παρουσιάστηκε χθες.

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos