Βήματα προς τα Δίκτυα Επόμενης Γενιάς (NGN) επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα

03 Νοεμβρίου 2016 14:04

Την ανάγκη αξιοποίησης της δυναμικής της ψηφιακής οικονομίας, που σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας στο 18ο Συνέδριο “Infocom World 2016”.

Γιώτα Παπαρίδου

Α΄ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ
Από το βήμα του Συνεδρίου, η Α' Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συντονιστεί στο περιβάλλον του digital economy, καθώς η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει - όπως τόνισε - "τα πάντα και παντού". Κάνοντας λόγο για μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, η Α' Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ τόνισε ότι στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και η διεθνής τεχνογνωσία των εταιρειών διαμορφώνουν έναν ισχυρό κλάδο με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

“Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα τομέων, που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια”, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας της. Όπως υπογράμμισε, “η ενσωμάτωση των ΤΠΕ είναι η λύση, ώστε να απαλλαγούμε από τις παθογένειες, που οδήγησαν τη χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, και επιπλέον να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτός είναι, άλλωστε και ο πυρήνας της στρατηγικής του ΣΕΠΕ και του κλάδου, η διάχυση, δηλαδή, με στρατηγικό σχέδιο, των ΤΠΕ παντού: οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν αποτελούν απλώς έναν αναπτυξιακό τομέα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ένα είδος πλούτου, τον οποίο επιβάλλεται πλέον να αξιοποιήσουμε, ξεκλειδώνοντας τη “δημιουργική Ελλάδα” στο νέο παραγωγικό μοντέλο που αναζητά η χώρα", πρόσθεσε η κυρία Παπαρίδου.

Δυναμική του κλάδου
Στη δυναμική, τις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις, που δημιουργούν για την αγορά ΤΠΕ οι ψηφιακές τεχνολογίες, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ του DIGITALEUROPE και Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη του WITSA, κύριος Γιάννης Σύρρος. Όπως σημείωσε κατά την ομιλία του, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΙΤΟ, η αξία της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε €5,7 δις, με τον κύκλο εργασιών της αγοράς να φθάνει τα €13,8 δις. Σε παγκόσμιο επίπεδο δε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η αγορά ΤΠΕ θα κινηθεί το 2016 στα επίπεδα του €3,1 τρις, ενώ το 2017 θα ενισχυθεί περαιτέρω στα €3,2 τρις.

Γιάννης Σύρρος Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Board Member DIGITALEUROPE & Vice Chairman Europe WITSA
Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κ. Σύρρος ανέλυσε στους συμμετέχοντες τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, των επιχειρήσεων, του κράτους και της κοινωνίας, σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτήν τη διαδικασία - όπως είπε - κομβικό ρόλο παίζουν οι τεχνολογίες του λεγόμενου “3rd Platform” (Mobility, Cloud Computing, Social Media, Big Data Analytics, IoT, 3D Printing, Ρομποτική, Wearables, Επαυξημένη Εικονική πραγματικότητα και τα Γνωσιακά Συστήματα.

Ο κύριος Σύρρος τόνισε - αναφερόμενος στη δυναμική του Cloud Computing για παράδειγμα - ότι το 50% των εφαρμογών Πληροφορικής θα φιλοξενούνται στο Cloud τα επόμενα 5-10 χρόνια. Επιπλέον, το 82% των εταιρειών έχει ήδη εξοικονομήσει πόρους από τη μεταφορά στο Cloud Computing, ενώ ήδη από το 2014 η πλειοψηφία του φόρτου εργασίας ήταν μεγαλύτερη στο Cloud Computing απ’ ό,τι στις παραδοσιακές υποδομές.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ υπογράμμισε, εξάλλου, την τεράστια αλλαγή που σηματοδοτεί για το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών η μετάβαση στα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως παράδειγμα, ενώ μέσω 3G θα χρειαζόταν κανείς περίπου 26 ώρες, για να κατεβάσει, ένα δίωρο επεισόδιο μιας σειράς, με ταχύτητες 4G το download θα απαιτούσε 6 λεπτά, ενώ μέσω 5G ο χρήστης θα χρειαστεί μόλις 3,6 δευτερόλεπτα.

Τις δυνατότητες του 5G και την αξιοποίησή τους προς όφελος της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, άλλωστε, έχει θέσει στο στόχαστρό της και η Ευρώπη με τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - όπως τόνισε ο κύριος Σύρρος - να έχει τοποθετήσει τα δίκτυα επόμενης γενιάς στο επίκεντρό του, θέτοντας ως στόχο να είναι διαθέσιμο εμπορικά στους Ευρωπαίους έως το 2020.

Προς δίκτυο οπτικών ινών
Σε κεντρικό θέμα του συνεδρίου αναδείχθηκαν τα δίκτυα επόμενης γενιάς, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να υποστηρίξουν την ψηφιακή δυναμική της χώρας. Σε αυτήν τη λογική, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κύριος Βασίλης Μαγκλάρας, γνωστοποίησε από το βήμα του Συνεδρίου την πρόθεση του υπουργείου Υποδομών να επαναφέρει στο προσκήνιο την υλοποίηση ενός δικτύου οπτικών ινών για ολόκληρη τη χώρα. Το νέο σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ και με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται (ΜΑΝ, rural δίκτυα).

H αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της τηλεπικοινωνιακής αγοράς υπογράμμισαν ότι ήδη "τρέχουν" και έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα επόμενης γενιάς και συγκεκριμένα σε οπτικές ίνες, αλλά ζήτησαν μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα.

Ένα πρώτο βήμα προς τα δίκτυα επόμενης γενιάς γίνεται, πάντως, με το σχέδιο για την υλοποίηση υποδομών τεχνολογίας VDSL vectoring, που θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες 100 Mbps, με προοπτική αύξησης στα 200 και 300 Mbps. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κύριος Δημήτρης Τσαμάκης παρουσίασε το σχέδιο, το οποίο έχει αποσταλεί στην Ε.Ε. και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2017.

Την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των δικτύων και των υπηρεσιών επόμενης γενιάς -5G- στην Ελλάδα υπογράμμισε η Υπεύθυνη Στρατηγικής Mάρκετινγκ και Eπικοινωνίας Ericsson ΝΑ Ευρώπης, κυρία Μαρία Μπούρα. Η ίδια απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας, με αποκλειστικό σκοπό την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για το 5G.

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos