ΕΕ: Σε άτυπη συμφωνία για την ευρυζωνική πρόσβαση της κινητής τηλεφωνίας

19 Δεκεμβρίου 2016 12:53

Οι εταιρείες κινητών τηλεπικοινωνικών θα αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικό φάσμα συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, το οποίο θα τους επιτρέψει να προσφέρουν... ταχύτερες ασύρματες συνδέσεις στο διαδίκτυο, μετά από μια άτυπη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών-μελών της που έγινε χθες.


Η συμφωνία προβλέπει την συντονισμένη πρόσβαση στη ζώνη 700 MHz για ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση μέχρι το 2020, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη του δικτύου 5G – της επόμενης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει τη λειτουργία αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς, την παροχή υπηρεσιών υγείας εξ αποστάσεως και δισεκατομμύρια από καθημερινά αντικείμενα που συνδέονται με το διαδίκτυο.

«Η συντονισμένη αποδέσμευση της ζώνης των 700 MHz αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, στην πορεία της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης προς το (δίκτυο) 5G», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ, επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία θα χρειαστεί την επίσημη έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών-μελών, προτού γίνει νόμος. Η ζώνη 700 MHz (694-790 MHz), η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για σήματα ψηφιακής τηλεόρασης και ασύρματα μικρόφωνα, μπορεί να διαπεράσει εύκολα κτίρια και τοίχους και να καλύψει μεγαλύτερες γεωγραφικές αποστάσεις με λιγότερη υποδομή από ό,τι οι συχνότητες σε υψηλότερες ζώνες.

Κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσει την εκχώρηση του φάσματος μέχρι και δύο χρόνια εάν προβάλλει βάσιμους λόγους, όπως άλυτα θέματα συντονισμού με γειτονικές χώρες που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ, ή εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακατανέμουν το φάσμα από τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες.

«Η έγκαιρη αποδέσμευση των φασμάτων συχνοτήτων είναι ουσιώδης για την ολοκλήρωση του 4G και τα εγκαίνια του 5G. Κάθε καθυστέρηση θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας για την κινητή τηλεφωνία», είπε ο Φραντσέσκο Βερσάτσε, διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκών κανονισμών στην ETNO, την ένωση ευρωπαϊκών εταιριών τηλεπικοινωνιών.

Οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να έχουν προτεραιότητα στη ζώνη υπό τα 700 MHz (470-694 MHz), τουλάχιστον έως το 2030.

Μόνο η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επιτρέψει έως τώρα τη χρήση του φάσματος αυτού για την κινητή τηλεφωνία, ενώ η Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία σκοπεύουν να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

www.techit.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos