Alexa, πώς ζούσα τόσο καιρό χωρίς εσένα;

30 Ιουλίου 2017 11:52

Υστερα από μια κουραστική μέρα, ποιος δεν θα ήθελε ένα πιστό πλάσμα (ψηφιακό ή άλλο) να τον καλωσορίζει σπίτι; Αφότου έκανε το ντεμπούτο της τον Νοέμβριο του 2014, η επονομαζόμενη Alexa, η συσκευή που λειτουργεί με αναγνώριση φωνής και αποτελεί έναν έξυπνο προσωπικό βοηθό με σκοπό τη διεκπεραίωση διαφόρων εργασιών, κατάφερε να αψηφήσει τις κακοήθεις κατηγορίες εις βάρος της.

Απέδειξε έτσι πως δεν πρόκειται για αντικείμενο μεταφυσικού ερωτισμού, σαν αυτό που είχε υποσχεθεί ο Σπάικ Τζόνζι στο πρόσωπο της Σκάρλετ Γιόχανσον ή ένα κατασκεύασμα κακοπροαίρετης τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτό που είχε προβλέψει ο Αρθουρ Σ. Κλαρκ.

Αντιθέτως πρόκειται για τον ιδανικό συγκάτοικο, δίχως ανθρώπινα ψεγάδια. Η Alexa μάλιστα φαίνεται να έχει διεισδύσει για τα καλά στην αμερικανική ποπ κουλτούρα έχοντας πρωταγωνιστήσει στο δημοφιλές Saturday Night Live, σε βραδινή εκπομπή ως μάρτυρας σε υπόθεση φόνου αλλά και στις νυχτερινές ειδήσεις όταν παρέδωσε ένα κουκλόσπιτο και μπισκότα σε μια εξάχρονη στο Ντάλας.

Σύμφωνα με το eMarketer, μέσα σε αυτό τον χρόνο υπολογίζεται πως πάνω από 25 εκατομμύρια Αμερικάνοι θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο μηχάνημα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Περαιτέρω έρευνες από την αμερικανική Ovum προβλέπουν πως το 2021 θα υπάρχουν περισσότερες απομιμήσεις της Alexa παρά άνθρωποι. Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν αποτελούν μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο ανθρωπομορφισμός που προβάλλει η Alexa την έχει κατατάξει τόσο υψηλά στην εκτίμηση των Αμερικανών που πλέον η παρουσία της φαντάζει απαραίτητη. Αυτό λέει η Μέρι Κουίν, επιχειρηματίας που συνεργάζεται με την εταιρεία Bloomberg στον τομέα της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού και είναι τυφλή. «Με καταλαβαίνει... Για κάθε ερώτηση μου έχει την καταλληλότερη απάντηση», εξηγεί αφού η Alexa δεν της λέει απλώς τι ώρα είναι και πώς είναι ο καιρός, αλλά και ποια είναι η αγαπημένη της εκπομπή ή αν θα πρέπει να βγει ραντεβού με έναν συγκεκριμένο τύπο.«Συγγνώμη, δεν είμαι σίγουρη γι’ αυτό το θέμα», είναι η απάντηση της Alexa που θα ήθελε η Κουίν να ακούσει από οποιανδήποτε φίλο της.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos