Τελικά γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί;

28 Ιανουαρίου 2018 20:47

Όλοι θυμόμαστε την ιστορία με το πυρηνικό κουμπί του Κιμ Γιονγκ Ουν και τον «τσακωμό» με τον Ντόναλντ Τραμπ για το ποιος έχει μεγαλύτερο...

Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά οι άνθρωποι έχουν την τάση να πατήσουν το «κόκκινο κουμπί» είτε αυτό συνδέεται με την εκτόξευση πυρηνικών, είτε με κάποια άλλη, λιγότερο καταστροφική λειτουργία.

«Πατάμε κάθε κουμπί γιατί ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρει μια δόση ντοπαμίνης, δηλαδή ευχαρίστηση» υποστηρίζει ο Λάρι Ρόζεν, καθηγητής Ψυχολογίας στο California State University. «Ή τουλάχιστον μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης που μας προκαλούν άγχος. Μέχρι να δούμε ποια επίπτωση έχει» όπως λέει στο Gizmodo.

Την ίδια λογική ακολουθεί και ο εθισμός στα social media. Σαν άνθρωποι έχουμε μάθει να αποζητάμε τις ανταμοιβές. Η λήψη μιας ανταμοιβής ενεργοποιεί συγκεκριμένους νευρώνες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αποζητάμε συνεχώς νέες. Τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές μας είναι γεμάτοι κουμπιά, αποτελούν επομένως τον μηχανισμό μέσω του οποίου λαμβάνουμε αυτές τις ανταμοιβές.

Αν και το πυρηνικό κουμπί είναι σίγουρα μια διαφορετική περίπτωση, η επιστήμη μας λέει ότι ακόμα κι εκεί, ο άνθρωπος μπαίνει στον πειρασμό να το πατήσει.

www.newmoney.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos