Ενδιαφέρον της Microsoft για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας στο ΑΠΘ

03 Μαρτίου 2018 12:24

Με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θέλει να συνεργαστεί η Microsoft, η οποία έχει ήδη κάνει πρόσταση για τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας.

Εχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια λειτουργίας, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, συνεχίζει την πορεία του, φιλοδοξώντας την πλήρη εξέλιξή του σε ένα hub, που θα βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην αγορά, ώστε σε αυτό να καταφεύγουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, που αναζητούν λύσεις σε προβλήματα, αλλά και ερευνητές του ιδρύματος, που θέλουν να διοχετεύσουν την έρευνά τους στην αγορά με οικονομικό όφελος.

Μέσα στην πενταετή και πλέον λειτουργία του, το γραφείο έχει διαμεσολαβήσει σε δεκάδες συνεργασίες ερευνητών με επιχειρήσεις και βιομηχανίες, που κατέληξαν σε έναν κύκλο εργασιών 29,3 εκατομμυρίων ευρώ (2014-207), σε 74 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πέντε εταιρείες τεχνοβλαστούς (spin-off), οι τρεις από τις οποίες συνεργάζονται με διεθνείς βιομηχανίες, 66 διαπιστεύσεις και πιστοποιήσεις εργαστηρίων, εννέα κύκλους εργαστηρίων προς μέλη του πανεπιστημίου για την ανάπτυξη και ωρίμανση των ερευνών τους, καθώς και αρκετές καίριες συνεργασίες με το οικοσύστημα καινοτομίας (Ok!Thess, NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, iGrowLabs, venture capital "Unifund ΑΚΕΣ", Technology Forum), με δίκτυα και συνδέσμους.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του γραφείου, ακόμη και αν κανείς περίμενε περισσότερα "προϊόντα" από το πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι στο ίδρυμα εκπονούνται κάθε χρόνο 1.000 νέες έρευνες, οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας του πανεπιστημίου να ανταποκριθεί ακόμη και στα πάγια έξοδά του, πόσο μάλλον στην ανάπτυξη του ΓΜΤ με επιπλέον ειδικό προσωπικό, αλλά και στις πρακτικές δυσκολίες που αφορούν τη σύσταση μίας επιχείρησης εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

«Δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργηθεί ένας τεχνοβλαστός, καθώς πρόκειται για ένα νέο νομικό πρόσωπο με δραστηριότητα. Ακόμη και οι τρεις εθνικές πατέντες που κατάφεραν να αξιοποιηθούν είναι ένας μεγάλος αριθμός. Στα ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις 100 πατέντες είναι ζήτημα εάν αξιοποιείται μία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η υπεύθυνη του ΓΜΤ ΑΠΘ, Σοφία Τσακίρη.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos