Πρόστιμο - «μαμούθ» 746 εκ. ευρώ στην Amazon από την ΕΕ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

31 Ιουλίου 2021 12:39

Πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ επέβαλε στην Amazon αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στην απόφαση, που ελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, η Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων του Λουξεμβούργου (CNPD) ανέφερε ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την Amazon δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό GDPR της ΕΕ και διέταξε τον διαδικτυακό κολοσσό, που είχε κερδίσει τον περασμένο Μάιο την υπόθεση έναντι της ΕΕ για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο Λουξεμβούργο, να αναθεωρήσει συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρακτικές.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση της Επιτροπής (CNPD) δεν είναι αξιοκρατική και προτιθέμεθα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο ζήτημα αυτό», σχολίασε η Amazon χαρακτηρίζοντας υποκειμενικές και μη ελεγμένες τις αντιλήψεις του ευρωπαϊκού κανονισμού προστασίας δεδομένων: «Η απόφαση για το πώς δείχνουμε στους πελάτες μας σχετικές διαφημίσεις στηρίζεται σε υποκειμενικές και μη ελεγχμένες αντιλήψεις του ευρωπαϊκό κανονισμού προστασίας δεδομένων και το προτεινόμενο πρόστιμο είναι παντελώς δυσανάλογο ακόμη και με αυτό το νομικό έρεισμα», ανακοίνωσε προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία παραβίαση δεδομένων» και ότι «κανένα προσωπικό στοιχείο δεν δόθηκε σε τρίτο. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

 Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ για την παραβίαση του συγκεκριμένου κανονισμού, ενώ το αμέσως χαμηλότερο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, είχε επιβληθεί το 2019 στην Google. Είχε προηγηθεί το 2018 καταγγελία της γαλλικής ΜΚΟ προάσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών, La Quadrature du Net, για τον τρόπο με τον οποίο η Amazon αποσπά τη συγκατάθεση για στοχευμένες διαφημίσεις. «Είναι πραγματικά καλά νέα. Πρόκειται για τεράστιο ποσό», σχολίασε ο Μπαστιάν Λε Κερέκ της La Quadrature du Net.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos